Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αμπελουργοί

620

Σοβαρούς φόβους για το μέλλον τη αμπελουργίας προκάλεσε η χθεσινή έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε ολόκληρη την Κρήτη.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, τη δεδομένη στιγμή που εξελίχθηκε και έναν μήνα σχεδόν πριν από την έναρξη του τρύγου, μπορεί να είναι καταστροφικό τόσο για τις ποσότητες των σταφυλιών, όσο και για την ποιότητα τούς.

Όπως τονίζεται, εξαιτίας των βροχοπτώσεων μεγάλο μέρος υγρασίας εγκλωβίζεται εντός των σταφυλιών που σε συνδυασμό με τις γενικά υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην Κρήτη, μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη του «βοτρίτη», ενός μύκητα που προσβάλει τα αμπέλια. Παράλληλα, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί το φαινόμενο της λεγόμενης «όψιμης σήψης» που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες.

Στο μεταξύ, αυτά δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα στις καλλιέργειες, αφού ήδη υπάρχουν πρώιμες ποικιλίες που έχουν ωριμάσει και αναμένεται να χαθούν. Την ίδια στιγμή, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και αναφορικά με τη σουλτανίνα, που είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο προϊόν σταφυλιού. Ήδη οι αμπελουργοί έχουν ενημερώσει τον ΕΛΓΑ για το πλήθος των προβλημάτων και έχουν ζητήσει άμεση αναγγελία για όλο το νομό.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει