Σε αχαρτογράφητα νερά το δίκτυο της… ΔΕΥΑΗ

ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ!

93

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών για τις απαράδεκτες ελλείψεις νερού, με έμφαση το κέντρο αλλά και την περιοχή της Ικάρου, που ζουν ένα δύσκολο καλοκαίρι μέσα στη ζέστη και το μαρτύριο της σταγόνας, που κάνει τη ζωή τους αφόρητη.

Στο μεταξύ, οι χθεσινές, νέες προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης στον κεντρικό αγωγό που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις των Μαλίων (προκειμένου να γίνουν εργασίες μετακινήσεων των δικτύων) σηματοδοτεί έναν νέο γύρο προβλημάτων.

Οι διακοπές αυτές επηρεάζουν, εκτός από το κέντρο, τις περιοχές του Κατσαμπά, του Καρτερού, της Πρασσάς και της Καλλιθέας. Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται στα λεγόμενα υψηλά σημεία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βασιλειών, στη Σύλλαμο, τον Άγιο Βλάσης και τα υψομετρικά υψηλά σημεία της  Ούλαφ Πάλμε.

Όπως είναι γνωστό, για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των συγκεκριμένων σημείων είχε ανακοινωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι η εξόρυξη νέων γεωτρήσεων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, που όμως ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Στον αντίποδα όλων αυτών η ΔΕΥΑΗ ανακοίνωσε επιθετικά μέτρα, τονίζοντας ότι θα προβεί σε ελέγχους και σε όποιους διαπιστώνει τη χρήση υδρευτικού νερού για άρδευση θα αφαιρείται το υδρόμετρο το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου».

Όπως είναι γνωστό, η χρήση του πόσιμου νερού για τις ανάγκες άρδευσης είναι απαγορευτική, ωστόσο είναι προφανές ότι στην περιοχή της Συλλάμου, όπου υπάρχει καλλιεργητική δραστηριότητα, είναι αντικειμενική η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, που βρίσκονται στον αέρα και θα έπρεπε να είναι ζητούμενο για τη ΔΕΥΑΗ.

Απίστευτη χρονοτριβή για να φτάσουν στη βλάβη

Μπορεί η σημερινή δημοτική Αρχή να έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της καταστολής των διαρροών νερού μέσα από την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, όμως είναι φανερό ότι υπάρχουν μια σειρά άλλων προβλημάτων, τα οποία εάν δεν αντιμετωπισθούν στην πόλη θα εξακολουθήσει το παρακμιακό σκηνικό της λειψυδρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και μήνες αναζητείται η βλάβη που έχει αποδιοργανώσει την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του ΕΚΗ, με αποτέλεσμα τα προβλήματα έλλειψης νερού να φτάνουν μέχρι την Ικάρου, και ακόμα τα συνεργεία δεν έχουν εντοπίσει την πηγή του προβλήματος. Το ίδιο έχει συμβεί και με μια βλάβη που είχε εντοπιστεί στο κέντρο του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα για περισσότερο από 1,5 χρόνο τα τεχνικά συνεργεία να αναζητούν την αιτία της διαρροής νερού σε υπόγεια κεντρικού καταστήματος, όπου υπάρχει και ο υποσταθμός της ΔΕΗ.

Τα πράγματα θα ήταν σίγουρα διαφορετικά εάν υπήρχε μια στοιχειώδης χαρτογράφηση του δικτύου, που θα μπορούσε να διευκολύνει το έργο των τεχνικών συνεργείων που σήμερα κινούνται κυριολεκτικά στα «τυφλά». Και πάλι καλά, θα μπορούσε να πει, κανείς με δεδομένο το γεγονός ότι τα τεχνικά συνεργεία βλαβών συγκροτούνται με ελάχιστα άτομα τα οποία πρέπει να διαχειριστούν 1.500 ζημιές που καταγράφονται ετησίως.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το γεγονός ότι απαιτείται ένα συγκροτημένο διαχειριστικό σχέδιο από την πλευρά της Δημοτικής Επιχείρησης, μέσα από το οποίο θα θωρακίσει το Ηράκλειο στο κρίσιμο ζήτημα της υδροδότησης ώστε να σταματήσει η έλλειψη νερού να αποτελεί δομικό πρόβλημα της πόλης.

Όπως μάλιστα πολλοί σχολιάζουν με νόημα, είναι σημαντικό η κρίσιμη αυτή συζήτηση, που ξεκινά δεκαετίες τώρα κάθε καλοκαίρι (για το πως θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης προκειμένου η πόλη να αποκτήσει συνεχή ροή νερού), να μην τελειώσει με τα πρώτα μελτέμια του Σεπτέμβρη  για να ξεκινήσει από την αρχή την επόμενη θερινή περίοδο, όταν θα έχουμε ξανά τα ίδια προβλήματα μπροστά μας…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει