Όταν η γιαγιά είναι… γατόνι! 

81ΧΡΟΝΗ ΤΥΛΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙ

1.285

Η γιαγιά από το Μαλεβίζι είχε για…χάπι τους απατεώνες που εξαπατούν ηλικιωμένους, τους οποίους τρομοκρατούν τηλεφωνικά δήθεν με την εμπλοκή αγαπημένων τους προσώπων σε θανατηφόρα τροχαία, αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Ακόμα και οι αστυνομικοί τής βγάζουν το… καπέλο, εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση. Η 81χρονη αποδείχτηκε πανέξυπνη και πραγματικά έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής, οδηγώντας τους δράστες στην παγίδα που τους είχε στήσει.

Όταν χτύπησε νυχτιάτικα το τηλέφωνο, άκουσε στην άλλη γραμμή έναν τύπο που παρίστανε τον αξιωματικό της Αστυνομίας να την ενημερώνει ότι ο εγγονός της ο Γιώργος είχε σκοτώσει κάποιον σε τροχαίο και θα πάει φυλακή. Ο αστυνομικός-μαϊμού απαίτησε ένα μεγάλο  ποσό για να «τακτοποιήσει» την υπόθεση ώστε ο εγγονός  να βγει «λάδι».

Η γιαγιά μπήκε αμέσως στο νόημα και αντιλαμβανόμενη ότι είχε να κάνει με τις γνωστές σπείρες, εξήγησε ότι δεν είχε τόσα χρήματα στο σπίτι αλλά στην τράπεζα. Ο απατεώνας προσπάθησε να της κλείσει ραντεβού για το πρωί ώστε να μεταβούν μαζί στην τράπεζα για την κατάθεση των χρημάτων σε συγκεκριμένο λογαριασμό.

Όμως η γιαγιά πού να κλείσει το τηλέφωνο. «Με ρωτάτε εμένα αν θα κοιμηθώ όλη τη νύχτα; Για τον εγγονό μου πρόκειται. Θα σκάσω από την αγωνία μου. Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου. Τώρα θα έρθετε να κλείσουμε τη δουλειά. Θα σας δώσω ό,τι χρήματα έχω και όλα τα κοσμήματά μου».

Στην… πονεμένη ερμηνεία της γιαγιάς οι δράστες «τσίμπησαν» και συμφώνησαν τελικά να μεταβούν το ίδιο βράδυ στο σπίτι της 81χρονης, η οποία φυσικά στο μεσοδιάστημα είχε ενημερώσει την Αστυνομία.

Αστυνομικοί περίμεναν την… άφιξη των δραστών και τελικά πέρασαν χειροπέδες σε έναν 47χρονο και μία 18χρονη.

Η 81χρονη χάρη στην ψυχραιμία της και στους ελιγμούς της όχι μόνο γλίτωσε τα χρήματά της, αλλά συνέβαλε καταλυτικά στη σύλληψη δύο μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον στο πλαίσιο της προανάκρισης οι Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τρία ακόμα μέλη.

Μία άλλη γιαγιά, και πάλι από την περιοχή του Μαλεβιζίου, πίστεψε τους απατεώνες που την τρομοκράτησαν για την εμπλοκή του γιου της, Κοσμά, σε τροχαίο και σε συνάντηση που είχε μαζί τους στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών του Γαζίου τούς έδωσε 1.500 ευρώ, οικονομίες που είχε.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, κατά το χρονικό διάστημα από 17 Μαΐου έως χθες είχαν διαπράξει πέντε απάτες, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 12.300 ευρώ και 1.000 δολαρίων, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις απόπειρας αξίωναν χρηματικό ποσό άνω των 40.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια, όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τούς προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα από τους παθόντες, προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει