Νέα παράταση για το “μεγάλο” καλώδιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

282

Νέα παράταση παίρνουν οι προθεσμίες για την κατάθεση προσφορών στους δύο διαγωνισμούς για την ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η παράταση κρίνεται αναγκαία με δεδομένο πως ο «Euroasia Interconnector» έχει προσφύγει στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η οποία και οφείλει να εξετάσει την προσφυγή προτού προχωρήσουν οι καταθέσεις προσφορών.

Με βάση τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, η ημέρα συζήτησης και λήψης απόφασης επί της προσφυγής καθορίζεται η 22η Ιουλίου αντί της 15ης, κάτι που «πηγαίνει πίσω» όλη τη διαδικασία. Η «Αριάδνη Interconnector» ωστόσο έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 22η Ιουλίου και για την κατάθεση των προσφορών που αφορούν σε προμήθεια καλωδίων και μετασχηματιστές.

Με δεδομένο ότι, μέχρι να αποφασίσει η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, οι διαγωνισμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν, η χορήγηση νέας παράτασης θεωρείται δεδομένη.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι πιθανότητες να έχει αποτέλεσμα η προσφυγή της κυπριακής εταιρείας θεωρούνται πολύ μικρές έως ανύπαρκτες. Όπως έχει παραδεχτεί άλλωστε σε πρόσφατη ενημέρωσή του ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, «αυτή η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης».

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η προσφυγή της Euroasia Interconnector, παρότι είναι απίθανο να δικαιωθεί, κατατέθηκε και για έναν άλλο λόγο: Δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας, η κυπριακή εταιρεία θέλει να κερδίσει χρόνο, προσδοκώντας μια θετικότερη στάση της νέας κυβέρνησης. Είναι δε γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ξεκαθαρίσει όσο ήταν στην αντιπολίτευση, εάν συμφωνεί με τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ, της ΡΑΕ και του κ. Σταθάκη ή όχι.

Πάντως, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική είναι κάτι παραπάνω από επείγον.

Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το νησί σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς κανονισμούς για την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων, ώθησε την Αθήνα στο να επισπεύσει διαδικασία και να τρέξει το έργο. Ο ΑΔΜΗΕ έχει δεσμευτεί πως η διασύνδεση θα είναι έτοιμη στο τέλος του 2022.

Πέραν αυτού του γεγονότος, το συγκεκριμένο project είναι μία εκ των κορυφαίων επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.

Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος με προϋπολογισμό 315 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει