Μπαταρίες ηλεκτροκίνησης στο ΕΛΜΕΠΑ

192

Οι μπαταρίες και η ηλεκτροκίνηση ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που έγινε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή της εταιρείας DeltaNano-EngineeringSolutions(Cyprus) Ltd., εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Battery2030+», μελών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και στελεχών της υπηρεσίας που υποστηρίζει τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μεγάλης κλίμακας «Battery2030+», που αφορά στο μέλλον της υψηλής τεχνολογίας μπαταριών στην Ευρώπη. Ζητούμενο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ανάπτυξη μπαταριών που θα συνδυάζουν υψηλή απόδοση, ασφάλεια, βιωσιμότητα, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος και θα μπορούν να υποστηρίξουν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Συνακόλουθα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας είναι η χωρίς ρύπανση κίνηση, η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καθώς και μια σειρά αναδυόμενων εφαρμογών όπως η ρομποτική, οι ιατρικές συσκευές, η αεροδιαστημική και πολλά άλλα. Ως απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας έχει τεθεί η ανάδειξη της Ευρώπης σε πρωτοπόρα δύναμη για την ανάπτυξη των μπαταριών του μέλλοντος.

Η DeltaNano- EngineeringSolutions(Cyprus) Ltd., η οποία και διοργάνωσε τη συνάντηση, σχεδιάζει και παραδίδει λύσεις υψηλού επιπέδου σε θέματα εξοπλισμού, επεξεργασίας, κατασκευών προσομοίωσης και γενικά ασχολείται με θέματα έρευνας και ανάπτυξης σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Στα προϊόντα της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται τεχνικές εναπόθεσης χημικών ατμών (CVD), αντιδραστήρες επεξεργασίας νερού και συστήματα διανομής. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη στενά με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και στη φάση αυτή εξετάζεται η από κοινού συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία «Battery2030+».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους επιστήμονες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης. Τη συνάντηση συντόνισαν η κα Δήμητρα Βερνάρδου (η οποία πρόσφατα εκλέχθηκε στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., με γνωστικό αντικείμενο την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας) και ο CEOτης DeltaNano-EngineeringSolutions(Cyprus) Ltd,. κ. Χαράλαμπος Δρόσος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει