Σε δαιδαλώδη σπηλιά το πτώμα της βιολόγου

ΗΡΘΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ… ΘΡΙΛΕΡ

927

Με τον πλέον τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος των αναζητήσεων για την Αμερικανίδα βιολόγο Σούζαν Ήτον, ο θάνατος της οποίας, ο τρόπος που εξαφανίστηκε και κυρίως το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή,  σηματοδοτούν την έναρξη μιας μεγάλης έρευνας των ελληνικών διωκτικών Αρχών.

Ο εντοπισμός της σε σημείο, που ούτε οι κάτοικοι της Μάλεμε δεν γνωρίζουν καλά, έδινε εξαρχής την εντύπωση σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ότι η άτυχη 60χρονη επιστήμονας μεταφέρθηκε  νεκρή  για να μην βρεθεί αμέσως από τα δεκάδες άτομα (αστυνομικούς, πυροσβέστες, εθελοντές)  που είχαν κινήσει γη και ουρανό για να την εντοπίσουν.

Το σημείο όπου βρέθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονταν με πρωτοφανή φειδώ, οδηγούσε αμέσως σε συνειρμούς  για εγκληματική ενέργεια σε βάρος της, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν όλα τα μέχρι χθες δεδομένα, μοιραία όμως τα μέχρι χθες στοιχεία της έρευνας παρέπεμπαν σε έγκλημα, το οποίο αν τελικώς επιβεβαιωθεί συνοδεύεται από έντονο μυστήριο και ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει η αστυνομική έρευνα.

Η Αμερικανίδα  επιστήμονας φορούσε τα ρούχα της και τα παπούτσια της. Βρισκόταν σε διαδικασία αποσύνθεσης, όμως και από την αυτοψία που έγινε – παρουσία αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών από την Κρήτη και την Αθήνα και δύο ιατροδικαστών (Α. Παπαδομανωλάκη, Στ. Μπελιβάνη)- δεν προέκυπταν  ασφαλή συμπεράσματα για τα ακριβή αίτια θανάτου της, αλλά ούτε και για τον χρόνο θανάτου της. Μάλιστα, οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για συγκεκριμένο τρόπο θανάτωσής της δεν επιβεβαιώνονταν από τους παρόντες στην αυτοψία.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι, λόγω της κατάστασης που βρέθηκε η 60χρονη. Περιμένουμε τις απαντήσεις των ιατροδικαστών» σχολίασε αστυνομική πηγή.

«Βρέθηκε σε σημείο που ήξεραν λίγοι να πάνε»

Σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την αρχή του σπηλαίου στο τέρμα της διαδρομής εντοπίστηκε η άτυχη γυναίκα από πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο και ενημέρωσαν τις Αρχές.

Ο χώρος αποκλείστηκε γι αρκετές ώρες καθώς δόθηκε εντολή από την Αθήνα και μετά την ενημέρωση που είχε η αμερικανική Πρεσβεία, να έρθουν στην Κρήτη αστυνομικοί της ΔΕΕ για τη συλλογή στοιχείων από το σημείο όπου εντοπίστηκε η 60χρονη.

Σύμφωνα με άτομο που βρέθηκε στο χώρο όπου εντοπίστηκε η Σούζαν Ήτον «για να πάει κανείς εκεί θα πρέπει να γνωρίζει καλά το μέρος. Η διαδρομή είναι δαιδαλώδης, υπάρχουν στοές, επικρατεί σκοτάδι  και εντοπίστηκε στο τέρμα ενός διαδρόμου, πεσμένη στο πλάι»

Ωστόσο, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο εντοπισμού, υπάρχει μια μικρών διαστάσεων τρύπα στην οροφή – ικανή όμως να περάσει μέσα από αυτή ένα ανθρώπινο σώμα- που εξετάζεται εάν έπεσε ή την έριξαν από ύψους μεγαλύτερο των δύο μέτρων.

Ένα ακόμη ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το γεγονός ότι βρέθηκε τελικώς νεκρή σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Κολυμπάρι όπου γίνονται οι εργασίες του συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε η 60χρονη. «Δύσκολο να καλυφθεί η απόσταση αυτή με τα πόδια από έναν άνθρωπο, ακόμα και για εκείνους που αθλούνται και τους αρέσει το τρέξιμο. Η διαδρομή αυτή θα πρέπει να «σκαναριστεί», αναζητώντας υλικό από κάμερες αλλά και από άτομο που ίσως είδαν κάτι περίεργο» τόνισε αστυνομικός.

Η Σουζάν Ήτον, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής (MPI-CBG) και Καθηγήτρια στο Κέντρο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Ιουλίου σε συνέδριο στο Κολυμπάρι Χανίων Κρήτης.

Είχε πάει για τρέξιμο;

Συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο όπου δούλευε σε ανακοίνωσή τους – πριν τον εντοπισμό της- έκαναν λόγο για μια δεινή δρομέα. Συγκεκριμένα ανέφεραν:

Η έκταση των γεγονότων όπως τα γνωρίζουμε είναι ότι η Σουζάν Ήτον εθεάθη για τελευταία φορά το μεσημέρι της Τρίτης στο συνέδριο. Όλες οι ερμηνείες για το τί μπορεί να έχει συμβεί από τότε αποτελούν εικασίες.

Μια από τις πιο «πιθανές» εικασίες είναι ότι είχε πάει για τρέξιμο, καθώς η Σουζάν είναι δεινή δρομέας και τα αθλητικά της υποδήματα δεν έχουν βρεθεί. Υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις που αποδυναμώνουν αυτού του είδους την εικασία, συμπεριλαμβανομένου της ζέστης που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, που προτείνει την εικασία ότι ένα μπάνιο στη θάλασσα ήταν θεωρητικά πιο πιθανό.

Η Σουζάν είναι επιστήμονας που πρωταγωνιστεί στο ερευνητικό της πεδίο και συνάμα δυνατή αθλήτρια, δρομέας και κάτοχος μαύρης ζώνης στο Τάε Κβο Ντο. Εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να ξεφύγει από μια δύσκολη κατάσταση, αυτή είναι η Σουζάν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει