«Έξυπνη» αστυνόμευση με smartphone συσκευές

211

Με 1.000 «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες θα έχουν τη μορφή και το σχήμα ενός smartphone, θα εξοπλιστούν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο του έργου της «έξυπνης αστυνόμευσης», το οποίο στόχο έχει την αποτελεσματική αστυνόμευση με τη γρήγορη και ασφαλή ταυτοποίηση πολιτών, οχημάτων και αντικειμένων.

Τη μελέτη, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παράδοση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ανέλαβέ η Pntracom Telecom, η οποία υπέγραψε σχετική συμφωνία με το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το σύστημα αποτελείται από εξοπλισμό και λογισμικό για την αναγνώριση προσώπου, δακτυλικών αποτυπωμάτων, την αναγνώριση της γνησιότητας διαφόρων εγγράφων ασφαλείας στα σημεία των ελέγχων, καθώς επίσης και την παροχή δυνατότητας σύνθετων αναζητήσεων σε υφιστάμενες και νέες βάσεις δεδομένων, με παράλληλη συσχέτιση όλων των παραπάνω πληροφοριών.

Οπως επίσης μαίνεται στην ανακοίνωση της Intracom Telecom, μέσω του έργου της «έξυπνης» αστυνόμευσης οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες πού αστυνομεύουν σε ολόκληρη την επικράτεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με ασφαλή και κρυπτογραφημένο τρόπο, μέσω έξυπνων φορητών συσκευών, για τον προσδιορισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των πολιτών που υπόκεινται σε επιτόπιο έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει μείωση του κινδύνου διαφυγής* των παραβατών αλλά και να τονωθεί έμπρακτα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Βάσει αυτών των στοιχείων, οι αστυνομικοί θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ελέγχουν γρήγορα εάν ένα όχημα είναι κλεμμένο, με τη νέα διαδικασία να εξοικονομεί χρόνο, καθώς μέχρι σήμερα οι αστυνομικοί καλούνταν να διαβιβάζουν στο επιχειρησιακό κέντρο τα στοιχεία του υπόπτου ή την πινακίδα κυκλοφορίας κάποιου οχήματος, περιμένοντας στη συνέχεια απάντηση για το εάν έχουν απασχολήσει την Αστυνομία ή όχι.

«Η επέκταση της “έξυπνης” αστυνόμευσης θα βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία να επικεντρωθεί στις πηγές εγκληματικότητας, επιτρέποντάς της ταυτόχρονα να παίρνει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας και να ανταποκρίνεται ταχύτερα στα εκάστοτε περιστατικά.

Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικά έργα επιτήρησης και ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο

γενικός διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών της Intracom Telecom, Νικόλαος Βελέντζας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει