Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… για τη Δικαιοσύνης

627

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, για το μεγάλο έργο ανάπλασης στην καρδιά της πόλης -που αναπτύσσεται στη Δικαιοσύνης, την Έβανς τον «σταυρό» της πόλης, τη 1821 και τη Χ.Γιάνναρη-,  καθώς ο Δήμος Ηρακλείου, μετά την έκπτωση του εργολάβου, καλείται να διαχειριστεί, τη μετάβαση της μεγάλης αυτής παρέμβασης στα χέρια ενός νέου αναδόχου. Διαδικαστικά αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους.

Είτε μέσα από νέα προκήρυξη του έργου, είτε μέσα από την αξιοποίηση του δεύτερου ή του τρίτου εργολάβου στην αρχική προκήρυξη του έργου. Και όπως όλα δείχνουν, η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει από τη δεύτερη εναλλακτική,  με σκοπό να κερδηθεί όσο το δυνατό περισσότερος χρόνος που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να χαθεί άσκοπα.

Πριν όμως από όλα αυτά, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γ.Αναστασάκης θα πρέπει να γίνει η εκκαθάριση του έργου και να κλείσουν οι οικονομικές εκκρεμότητες των εργασιών που ήδη έχουν εκτελεστεί στον κεντρικό άξονα της Ίδης και της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι η τεχνική υπηρεσία θα ζητήσει από τον ανάδοχο να παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά και εάν ο εργολάβος δεν ανταποκριθεί τότε το αναλαμβάνει η υπηρεσία να καλύψει το κενό αυτό. Ωστόσο όπως εξηγεί, στη συγκεκριμένη διαδικασία θα τεθούν αυστηρά χρονικά τα περιθώρια, προκειμένου να ξεκαθαριστούν όχι μόνο οι οικονομικές εκκρεμότητες του έργου, αλλά και το τι θα γίνει με την  ολοκλήρωση των εργασιών που απομένει να ολοκληρωθούν.

Για παράδειγμα στον κεντρικό άξονα υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες ανάμεσα στις οποίες είναι και η τοποθέτηση του αστικού εξοπλισμού. Το αν ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού στον κεντρικό άξονα του έργου, είναι βασικό ζητούμενο που θα πρέπει εγκαίρως να ξεκαθαριστεί.

Ο κ. Αναστασάκης σημειώνει ότι η οικονομική αποτίμηση των εκκρεμοτήτων του έργου, επιδέχεται ένστασης από τον ανάδοχο,  που όμως θα έχει προθεσμία ορισμένων ημερών. Αφού λοιπόν τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες αυτές και προσδιοριστεί με σαφήνεια ποιες είναι οι εργασίες που εκκρεμούν στο υπόλοιπο κομμάτι του έργου, τότε θα ξεκινήσει  και επισήμως η συζήτηση με τον δεύτερο στη σειρά κατάταξης εργολάβο της αρχικής προκήρυξης του έργου.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων σημειώνει ότι για τον ίδιο είναι εύκολα διαχειρίσιμο ζήτημα, η ανάθεση της ολοκλήρωσης του έργου  σε νέο ανάδοχο, με την έννοια ότι τόσο ο «σταυρός» της πόλης, όσο και η ολοκλήρωση της Έβανς και η διαμόρφωση της Χατζημιχάλη Γιάνναρη είναι έργα που δεν συνδέονται με τον κεντρικό άξονα της Δικαιοσύνης, και έχουν απόλυτη εργοταξιακή αυτονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμά, δεν θα υπάρξουν πρακτικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση της παρέμβασης, από το νέο ανάδοχο που θα προκύψει το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει και η εμπειρία σε σχέση με τη διαχείριση των υλικών αλλά και των πρακτικών δυσκολιών που εμφανίστηκαν στην πρώτη φάση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στο φθινόπωρο εάν δεν υπάρξουν ανατρεπτικές εξελίξεις είναι ρεαλιστικός χρόνος η υπογραφή σύμβασης με τον νέο ανάδοχο του έργου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει