Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

557

Σε νέες απίστευτες προκλήσεις προχώρησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτοξεύοντας απειλές για νέα εισβολή στην Κύπρο.

«Δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντηση όπως πήραν και στο παρελθόν», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι TRT Haber, όποιυ υποστήριξε ότι «για μας αυτού του είδους οι απειλές της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν έχουν κανένα νόημα. Ξέρουν και αυτοί ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντηση τους όπως έγινε και στο παρελθόν.

Επομένως στην πραγματικότητα και εκείνοι γνωρίζουν τα όριά τους αλλά λόγω εσωτερικής πολιτικής κάνουν τέτοιες εργασίες. Πηγαίνουν στην ΕΕ και προσπαθούν να τους κάνουν να πάρουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν τα κατάφεραν. Επειδή σε αυτό το θέμα εμείς κάναμε τις απαραίτητες ενημερώσεις», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας ότι έστειλαν επιστολές στη Φεντερίκα Μογκερίνι, στους ΥΠΕΞ της ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, αυτό δεν το έκαναν για να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν αλλά εξήγησαν τα πολιτικά και νομικά τους επιχειρήματα. «Όλα τα βήματα που έχουμε κάνει είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο και μόνο η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει τι μπορεί να κάνει εντός της υφαλοκρηπίδας της», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ανέφερε, ότι καθήκον της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γι’ αυτό και θα κάνουν τις γεωτρήσεις τους στις περιοχές που τους έχει “αδειοδοτήσει” το ψευδοκράτος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο λόγος που η κατάσταση έφτασε μέχρις εδώ είναι επειδή παρά τις πολλές προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς, η ε/κ πλευρά χωρίς να δώσει εγγυήσεις ότι θα διαμοιραστεί το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί, ξεκίνησε γεωτρήσεις.

Απάντηση

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σχολιάζοντας τις  δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ως απάντηση στις δηλώσεις τόσο του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου, παραπέμπουμε στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019.

Η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ε.Ε. είναι καθαρή και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα. Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο ούτε και θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει