ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Δεν θ’ αφήσω την ευκαιρία για το Ηράκλειο αναξιοποίητη»

231

Ισχυρή εντολή για  ν’ αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π», ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξός για το αποτέλεσμα και υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Θεωρεί απόλυτα εφικτό τον στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για «μπλε Κρήτη με 10 γαλάζιους βουλευτές» και παράλληλα υπόσχεται ότι με κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σκοπό ν’ αφήσει αναξιοποίητη την ευκαιρία για το Ηράκλειο.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Κύριε Αυγενάκη, η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή για τη ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε αντιδεξιά συνθήματα και αναπτύσσουν μια ρητορική φόβου για την οικονομία και τα εργασιακά, εφόσον έρθετε στην εξουσία. Ν’ ανησυχεί το εκλογικό σώμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πανικό και προσπαθεί με διχαστικό λόγο και με σκευωρίες να αποπροσανατολίσει τους πολίτες και να τους φοβίσει. Δεν έχει πλέον κανέναν δισταγμό να κατασκευάσει fake news. Κάθε μέρα διαδίδει και ένα νέο ψέμα για τις θέσεις της ΝΔ. Είναι το μόνο που τους έχει μείνει να κάνουν αφού δεν έχουν να επιδείξουν ούτε έργο, αλλά ούτε και σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Είναι η λύση απελπισίας για αυτούς.

Οι πολίτες γνωρίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, το έχουμε συνδιαμορφώσει μέσα από συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις μαζί τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει το σχέδιο της ΝΔ και έχει αναπτύξει τις πολιτικές δεσμεύσεις της ΝΔ που θα δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενώ καταγράφονται οι μειώσεις φόρων και εισφορών, κεντρικές επιλογές στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, το περιβάλλον, την εξωτερική πολιτική, τις υποδομές, τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού και την ασφάλεια των πολιτών. Μιλούμε με στοιχεία και προτάσεις για το μέλλον.

-Και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία το βράδυ της Κυριακής, τι;

Σκοπός μας, όπως είπε ο πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης, είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα. Να μπορεί η χώρα μας να πατήσει μόνη της στα πόδια της και να μη χρειάζεται ούτε υποδείξεις, ούτε στήριξη από το εξωτερικό. Χρειάζεται, γι’ αυτό,  να έχουμε την επόμενη μέρα μία ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Έναν ισχυρό πρωθυπουργό που δεν εξαρτάται από ιδεοληπτικές συμπεριφορές.

Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα ακολουθήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών κι εάν δεν μπορεί να σχηματιστεί για οποιοδήποτε λόγο κυβέρνηση, τότε η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική. Και μετά ειλικρινά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει. Η Ελλάδα είναι ήδη λαβωμένη και ταλαιπωρημένη. Έζησε τι σημαίνει να συγκυβερνούν δυο κόμματα χωρίς ξεκάθαρους κοινούς στόχους. Η Ν.Δ.  χρειάζεται ισχυρή εντολή το βράδυ της 7ης Ιουλίου για να αποφύγουμε τις περιπέτειες.

-Πόσο μπορούν να γίνουν πράξεις οι υποσχέσεις της ΝΔ για μια σειρά αλλαγών και ανατροπών σε θέματα που άπτονται υπογραφών της σημερινής κυβέρνησης με τους δανειστές και ψηφισμένων στη Βουλή νόμων και συμφωνιών;

Μπορούν να γίνουν πράξη διότι είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι. Το πρόγραμμά μας είναι αναλυτικό και μετρημένο, κοστολογημένο και ρεαλιστικό, βασισμένο στις πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και ξέρει, και θέλει και μπορεί! Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και η πορεία του και η προσωπικότητα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμά μας οδηγεί σε πρόοδο, σε ανάπτυξη και δημιουργεί νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη και η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν εξαρτάται μόνο από δημοσιονομικές παραμέτρους. Αυτό που θα βάλει ξανά τη Χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης είναι οι μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Χώρα και δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς· όπως μια τολμηρή μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις, η σωστή πολιτική διαχείρισης γης, οι στοχευμένοι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το δικό μας σχέδιο. Και εμείς έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Το πρόγραμμά μας είναι συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό. Βάσει αυτού θέλουμε να μας κρίνει την επόμενη μέρα.

-Σεμνότητα και ταπεινότητα έχει συσταθεί στα στελέχη της ΝΔ, αλλά κάποιοι δείχνουν να μην κρατιούνται… Είναι από τη χαρά τους;

Ο πρόεδρος μάς έχει πει χαρακτηριστικά «σηκώνουμε τα μανίκιά… και φοράμε φόρμες εργασίας». Μια από τις βασικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη είναι να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής τα θέματα ηθικής τάξεως. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, η ΝΔ έχει τεράστιες διάφορες από τον ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε αδικαιολόγητα μεγάλη ανοχή σε ζητήματα καταπάτησης βασικών ανθρώπινων αρχών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας περιμένει πολλή δουλειά για να ανατρέψουμε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία.

-Κύριε Αυγενάκη ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως στόχο τους δέκα «γαλάζιους» βουλευτές στην Κρήτη, προσδιορίζοντας τέσσερις από το Ηράκλειο. Πόσο εφικτός είναι αυτός ο στόχος;

Είναι εφικτός! Η Κρήτη αλλάζει! Το διαπιστώνω καθημερινά, και λόγω δημοσκοπήσεων και, κυρίως, λόγω της επαφής μου με τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε ένα τεράστιο «κλείσιμο της ψαλίδας».

Στο Ηράκλειο η ΝΔ μείωσε τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 25 μονάδες, που ήταν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, στις 8 στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το Ρέθυμνο και το Λασίθι ήδη βάφτηκαν “γαλάζια” στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Και φυσικά αυτό έχει μια δυναμική που εξελίσσεται. Είμαι βέβαιος ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όλη η Κρήτη θα είναι γαλάζια.

Διαθέτουμε αξιόπιστο λόγο και πρόγραμμα. Διαθέτουμε μια 11άδα υποψηφίων που ξέρει και βάζει γκολ. Διαθέτουμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που αρμόζει, όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την ανακαλύψουν. Δεν θέλει άλλα πειράματα το Ηράκλειο και η Κρήτη. Το νησί μας δεν ήταν ποτέ αριστερό, ούτε όμως και δεξιό. Ήταν παραδοσιακά «Βενιζελικό-κεντρώο». Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το κέντρο, την υπευθυνότητα και τον γνήσιο, περήφανο πατριωτισμό.

-Και γραμματέας και υποψήφιος βουλευτής με σταυρό. Πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα;

Είναι απαιτητικό! Αλλά να σας πω κάτι; Μου αρέσουν τα δύσκολα, έχουν μια πρόκληση που με γοητεύει. Τα τέσσερα αυτά χρόνια, ως γραμματέας, ταξίδεψα όλη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, γνώρισα όλες τις περιοχές, τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές τους.

Και διαπίστωσα τις απίστευτες προοπτικές που έχει ο τόπος μας, τις σημαντικές δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και τη δύναμη που έχει το Ηράκλειο. Το Ηράκλειο έχει τη δύναμη! Οι Κρητικοί έχουμε τη δύναμη με Κρητικό πρωθυπουργό την επόμενη μέρα.

-Αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ποια θα είναι η προμετωπίδα των δικών σας στόχων για το Ηράκλειο;

Το Ηράκλειο είναι το σπίτι μου, εδώ ανήκει η καρδιά μου.

Οι προτεραιότητες για τον τόπο μας είναι η ανάπτυξη, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η προσέλκυση επενδύσεων, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η επιστροφή των νέων μας, η υγεία, η παιδεία, η ενίσχυση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων μας, η ασφάλεια των πολιτών, η στήριξη της οικογένειας, η βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών και φυσικά οι υποδομές μας, με προτεραιότητα το ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι και η αξιοποίηση του «Ν. Καζαντζάκης».

Να σας το πω πολύ απλά επιθυμώ πιο πολύ από τον καθένα να γίνει έργο απτό στον τόπο μας. Θέλω η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πέρασμά μου από θέσεις ευθύνης να συνδεθεί με αποτέλεσμα στο Ηράκλειο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία. Δεν έχω σκοπό, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, ν’ αφήσω να φύγει αναξιοποίητη αυτή η ευκαιρία.

Θέλω να μου έχουν εμπιστοσύνη οι Ηρακλειώτες. Και αντέχω, και δουλεύω, αλλά κυρίως ξεκαθαρίζω την προτεραιότητά μου. Έργο κι αποτέλεσμα για το Ηράκλειο, για την Κρήτη.

 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στις Μοίρες
Ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά την πρόσφατη ομιλία του στις Μοίρες

-Ο κ. Τσίπρας για να κάνει τη «βουτιά στο ρεαλισμό» χρειάστηκε να κάνει τη γνωστή «kolotouba». Είστε βέβαιος ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα καταφύγει σε… ασκήσεις γυμναστικής;

Ο κ. Τσίπρας είχε τάξει προεκλογικά τα πάντα στους πάντες και ως πρωθυπουργός εξαπάτησε τους πάντες! Ο κ. Μητσοτάκης δεν μοιράζει υποσχέσεις, δεν τάζει για να γίνει αρεστός, δεν χαϊδεύει αυτιά.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα 18 πυλώνων.

Στο πρόγραμμά μας μιλούμε με στοιχεία και προτάσεις για το μέλλον. Θέτουμε ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης. Υπογραμμίζουμε, παράλληλα, την  επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου.

Και καταγράφουμε τα βήματα που σχεδιάζουμε. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις σε κανέναν ότι τάχα με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα τα διορθώσουμε όλα. Αυτό δεν γίνεται!

Με πολλή δουλειά και με πολλές πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, και κυρίως με την συνεργασία των ίδιων των πολιτών, θα πετύχουμε το καλύτερο. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Υπάρχει μόνο σοβαρότητα, υπευθυνότητα, δουλειά και σωστός προσανατολισμός.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει