Δύο γυναίκες στην κορυφή της Ε.Ε.

261

Έπειτα από κόντρες, διαπραγματεύσεις και παζάρια τριών ημερών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες τελικά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα πρόσωπα για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρει το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τον Μάριο Ντράγκι.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν συμφωνήσει σε αυτά τα δύο πρόσωπα, για την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αν η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας αναδειχθεί τελικά πρόεδρος της Κομισιόν- μέσα από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία στην Ευρωβουλή.

Για την επιλογή της, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ λήφθηκε υπόψη και η πρόθεσή της να ορίσει ως αντιπροέδρους τον Φρανς Τίμερμανς και την Μάργκαρετ Βεστάγκερ. Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στην υποψηφιότητα του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Γιόσεπ Μπόρελ, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, για το πόστο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Η ανακοίνωση των υποψηφίων

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας τέσσερις αναρτήσεις για τους ισάριθμους υποψηφίους στους οποίους κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει