Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες για τον διάδοχο του Γιουνγκέρ

246

Σε σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες εξελίχθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έγινε τη νύχτα στις Βρυξέλλες- ξεκίνησε στις 10,30 το βραδυ με 3 ώρες καθυστέρηση!- καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσπαθούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήθελε καταλήξει στα πρόσωπα με αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρήξης τόσο εντός των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όσο και μια διαμάχη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον προτεινόμενο ή την προτεινόμενη πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι “27 +1” (η Μεγάλη Βρετανία είναι ακόμα μέλος της ΕΕ και η αποψινή Σύνοδος θα είναι η τελευταία της Τερέζα Μέι) θα πρέπει να καταλήξουν και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τον Ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας καθώς και να καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά την σκληρή στάση που κράτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ κατά της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ) ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία εμφανίζεται ως φαβορί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία βεβαιότητα για το αποτέλεσμα.

Η Ιταλία και οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία) έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη με αποτελέσματα να υπάρχει πιθανότητα να προκύψει μειοψηφία αρνησικυρίας εάν αυτές οι χώρες βρουν μερικές ακόμα που θα αντιταχθούν στον κ. Τίμερμανς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει