ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Λείπουν ναυαγοσώστες και ο εξοπλισμός τους

251

Οι Δήμοι του νομού δεν έχουν ακόμη τοποθετήσει ναυαγοσώστες σε παραλίες ευθύνης τους, ενώ διαπιστώνονται ελλείψεις στον εξοπλισμό ναυαγοσωστών που έχουν ήδη τοποθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς ναυαγοσώστη έχει μείνει παραλία που ανήκει στο δήμο Χερσονήσου, αλλά και σε τρεις λουτρικές εγκαταστάσεις του δήμου Φαιστού.

Στο νομό Ηρακλείου από τους μέχρι στιγμής ελέγχους του Λιμεναρχείου Ηρακλείου στις 36 συνολικά λουτρικές εγκαταστάσεις του νομού, όπου πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης, υπάρχουν ήδη 50 άτομα για την ασφάλεια των λουομένων, ενώ καταγράφονται τέσσερις ακόμα ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, αλλά και σε εξοπλισμό.

Οι ελλείψεις αυτές σε εξοπλισμό προκύπτουν από τους συνεχείς ελέγχους που κάνουν τα στελέχη του ΚΛΗ, κυρίως στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερες από 60 παραβάσεις, οι περισσότερες όμως έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών. “Και είναι λογικό”, λένε λιμενικοί, “να παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις, καθώς ο εξοπλισμός που πρέπει να έχουν είναι μεγάλος και σύνθετος”.

Συγκεκριμένα θα πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν  μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 HP, εγγεγραμμένο σε Βιβλίο Εγγραφής Μικρών Σκαφών, χρώματος εξωτερικά πορτοκαλί, με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία του εφόδια.

Στο μέσο των πλευρών του μικρού σκάφους, δεξιά και αριστερά, είναι γραμμένη η ένδειξη ΣΩΣΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ και κάτωθεν αυτής, η ένδειξη RESCUE BOAT, μπλε απόχρωσης. Η έλικα του μικρού σκάφους είναι προφυλαγμένη με πλέγμα για την αποτροπή ατυχήματος.

Αδιάβροχο φακό, κυάλια, ναυαγοσωστικό σωσίβιο, σανίδα διάσωσης, τουλάχιστον 2,20 μέτρων, σωστικό σωλήνα, φορητό φαρμακείο, πτυσσόμενο φορείο ή πλωτό φορείο, δύο  σημαντήρες, χρώματος πορτοκαλί, με σχοινί μήκους τουλάχιστον πενήντα μέτρων, ένδυμα κολύμβησης χρώματος πορτοκαλί, στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ – LIFE GUARD, καπέλο, στην εμπρόσθια όψη του οποίου αναγράφεται η ένδειξη ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και κάτωθεν αυτής η ένδειξη LIFE GUARD, γυαλιά ηλίου, ισοθερμικές κουβέρτες, καταδυτικό μαχαίρι, μάσκα βυθού, βατραχοπέδιλα, τηλεβόα, σφυρίχτρα, σημαία ναυαγοσώστη, φορητή συσκευή vhf και άλλα.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει