Αυστηρή «ρητορική» κατά της Τουρκίας

338

Σκληρότερο κείμενο κατά της Τουρκίας υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι. Με «στοχευμένα μέτρα» προειδοποιεί η ΕΕ την Τουρκία.

Το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είναι πολύ αυστηρό σε βάρος της Τουρκίας καθώς καταδικάζει την Τουρκία, επιβεβαιώνει προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Οι ηγέτες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις προειδοποιήσεις.

Η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε στην πραγματικότητα τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών, υποστηρίζοντας την πρόσκληση στην Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβληθούν επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.

«Η ΕΕ θα το παρακολουθήσει από κοντά και θα ανταποκριθεί καταλλήλως σε αλληλεγγύη με Κύπρο.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώνεται για το θέμα και θα επανέλθει στο ζήτημα ως πρέπει», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Οι ηγέτες συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και όλα δείχνουν ότι στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Ιούλιο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Μόνοι μας

Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας, δήλωσε στο μεταξύ χθες  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Καστελόριζο.

«Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι, ας υπολογίζουμε ότι θα είμαστε μόνοι μας», είπε ο υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να πάνε οι Τούρκοι στο Καστελόριζο» γιατί τότε «δεν θα υπάρχουν επιλογές».

«Δεν μπορούμε να πούμε τι ενέργειες θα κάνουμε, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, γιατί τότε δεν θα υπάρχουν επιλογές», πρόσθεσε ο κύριος Αποστολάκης.

«Ο Ερντογάν δεν σταματά τις προκλήσεις και φαίνεται πως τα μέτρα και οι ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν αναστέλλουν τις κινήσεις τους», εκτίμησε ο υπουργός, προσθέτονας πως «οι προθέσεις της Τουρκίας είχαν στο πλάνο και την ελληνική ΑΟΖ. Η εκτίμηση είναι ότι είναι τόσα τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν που δεν φαίνεται να έχουν την πρόθεση να το πράξουν».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει