Θέλουμε πολίτες ασφαλείς, σε μια Ελλάδα ασφαλή

152

Η ανασφάλεια και η ανομία στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο, ενώ η στάση της κυβέρνησης Τσίπρα προς τις ομάδες αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη, καθώς στέλνει ένα μήνυμα ατιμωρησίας και ανοχής της βίας. Στην Κρήτη υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη χώρα μας αναφορικά με διαρρήξεις σε σπίτια, κλοπές οχημάτων και υποθέσεις ναρκωτικών. Μια, δυστυχώς, δυσάρεστη θέση για τον τόπο μας.

Το να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι σωστή επιλογή, είναι η επιβεβλημένη πολιτική για να αισθάνονται οι πολίτες πραγματικά ελεύθεροι.

Για την Νέα Δημοκρατία, η ασφάλεια του πολίτη είναι πολύ σημαντική αξία. Λέμε όχι στο φόβο. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρέωση να εγγυάται την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες των πολιτών. Κάτι που σήμερα, δυστυχώς, δεν συμβαίνει.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίηση μιας πολιτικής ασφάλειας, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής και της ιδιοκτησίας. Δεν επιθυμούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, άλλα δεν πρόκειται να δεχθούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απέναντι στην έξαρση της εγκληματικότητας και της ανομίας, προτάσσουμε τη μηδενική ανοχή απέναντι στο έγκλημα και την παραβατικότητα και την καθολική εφαρμογή του νόμου. Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε:

Καταργούμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου που έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου.

Επαναφέρουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’ και το προηγούμενο καθεστώς για τις άδειες των κρατουμένων–βαρυποινιτών. Επεκτείνουμε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης των κρατούμενων «βραχιολάκια» και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.

Αναθεωρούμε την ποινική δικονομία που δυστυχώς είναι ένα δίχτυ με μεγάλες τρύπες για να ξεγλιστράνε πολλοί από τη δικαιοσύνη και τις φυλακές.

Το οικονομικό έγκλημα και τα μαφιόζικα κυκλώματα της νύχτας θα μπουν στο στόχαστρο της επόμενης κυβέρνησης. Μια ισχυρή οικονομική αστυνομία θα συγκεντρώσει όλες τις ελεγκτικές αρμοδιότητες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Καθιερώνουμε την ένστολη αστυνόμευση όλο το 24ωρο. Με ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΟΠΚΕ.

Ενισχύουμε το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, για να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

Καταπολεμούμε όλες τις εστίες ανομίας και παραβατικότητας. Τα άβατα δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος.

Προωθούμε την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας, με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων στους παραβάτες.

Με βάση τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή, ανακατανέμουμε τις αστυνομικές δυνάμεις στις περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη και αποδεσμεύουμε τα Σώματα Ασφαλείας από γραφειοκρατικές και μικρότερης σημασίας αρμοδιότητες.

Αναβαθμίζουμε τη βασική εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας και θεσμοθετούμε τη συνεχή μετεκπαίδευσή τους. Προωθούμε, επίσης, την ανανέωση των υποδομών των σωμάτων ασφάλειας, διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη λειτουργία παρέχοντας τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Για τη ΝΔ η διαφύλαξη της ασφάλειας των πολιτών είναι προϋπόθεση ελευθερίας, και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ομαλότητα και την ανάπτυξη, αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Δεσμευόμαστε η Ελλάδα να γίνει ξανά μια κανονική χώρα, όπου όλοι θα σέβονται τους νόμους, και όπου τα δικαιώματα των πολλών να μην απειλούνται από την αντικοινωνική δραστηριότητα των λίγων.

Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ δεσμευόμαστε ότι θα μπει τέλος στην ανομία. Ο νόμος θα εφαρμόζεται! Θέλουμε πολίτες ελεύθερους, ασφαλείς και αξιοπρεπείς. Πολίτες ασφαλείς, σε μια Ελλάδα ασφαλή.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει