ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ: “Αγκάθι” το Ηράκλειο για τα κόμματα

495

Το Ηράκλειο φαίνεται να είναι το μεγάλο «αγκάθι» των κομμάτων, αφού αποτελεί μία από τις βασικές εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί λίστες υποψήφιων.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, ενώ έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για άλλες εκλογικές περιφέρειες, κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά, για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα.

Στη Νέα Δημοκρατία τα γνωστά προβλήματα του «συνωστισμού» παραμένουν, με το κόμμα από τη μία πλευρά να μην μπορεί να αποφασίσει ποιον άντρα θα «κόψει» και από την άλλη να μην βρίσκει τις τέσσερις γυναίκες που είναι αναγκαίο να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο. Το παράδοξο της διαδικασίας είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι άντρες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις πως θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, με τους αριθμούς ωστόσο να μην «βγαίνουν». Σε σχέση με τις γυναικείες υποψηφιότητες, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εκτός από τη Θεανώ Βρέντζου που ήδη έχει ανακοινωθεί, θα επιχειρήσει να «κλείσει» με λύσεις που θα επιλεγούν την τελευταία στιγμή.

Με δεδομένο όμως πως το κόμμα στοχεύει σε «πρωτιά» στην Κρήτη, οι επιλογές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικές, αφού ακόμα και μια υποψηφιότητα που έχει τη δύναμη να φέρει 500 επιπλέον ψήφους, μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμη για τον τελικό στόχο. Με δεδομένο επίσης, πως όλα τα κόμματα βλέπουν στο Ηράκλειο αυξημένες πιθανότητες να πάρουν έδρες, η Νέα Δημοκρατία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον στόχο της και να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μιας νέας πολιτικής καταστροφής.

Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα “συνωστισμού”, εξαιτίας νέων δεδομένων που θέλησαν να βάλουν στο τραπέζι τοπικά στελέχη και που δεν έχουν επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει στο Ηράκλειο ακόμα υποψήφιους, αν κι έχει ανακοινώσει ήδη, σε πλήθος εκλογικών περιφερειών. Σε σχέση με τις γυναίκες εκτιμούν πως το θέμα θα κλείσει εύκολα, με τις Μελίνα Βέργη, Χρυσούλα Καμπουράκη, Κορνηλία Μακρή και Μαρία Μαρή να ακούγονται έντονα, τη στιγμή που υπάρχει και η πιθανότητα συμμετοχής της Κατερίνας Δουλγεράκη.

Στους άντρες ωστόσο, για μία ακόμα φορά υπάρχουν εσωτερικές αναταράξεις, με ομάδα τοπικών στελεχών να επιδιώκει λόγο στην τελική επιλογή και το κόμμα κεντρικά να εκφράζει διαφορετική άποψη σε σχέση με τις προτάσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους τέσσερις βουλευτές, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδη, Σπύρο Δανέλλη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στο κάδρο των υποψηφίων προστίθεται ο Χάρης Μαμουλάκης που ολοκληρώνει την πεντάδα. Από κει κι έπειτα για τις δύο ακόμα θέσεις ανδρών που απομένουν, ακούγονται τα ονόματα των Μανόλη Αλιφιεράκη, Βασίλη Σμπώκου και Νίκου Τρευλάκη με τον «συνωστισμό» να δημιουργεί τριγμούς και κάποιον να πρέπει να μείνει εκτός.

Προβλήματα, από την αντίθετη πλευρά ωστόσο, φαίνεται να αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο έχει δεσμευθεί πως σήμερα το απόγευμα στις 7:30 στο ξενοδοχείο Ibis θα παρουσιάσει τους 11 υποψήφιους βουλευτές του για το Ηράκλειο. Εκτός όμως από τους γνωστούς επτά, Βασίλη Κεγκέρογλου, Παντελή Αρβανιτάκη, Ελένη Βατσινά, Δημήτρη Μπρίμη, Γιώργο Παπαδάκη, Νίκο Σοφρωνά και Χρήστο Στρατάκη, δεν υπάρχει καμία πρόσθετη φημολογία, αλλά ούτε καν συζήτηση για κάποιον άλλο υποψήφιο. Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό δημιουργεί μια αναταραχή στο κόμμα τοπικά, αλλά και μια γενικότερη αγωνία για το πώς θα συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Στο μεταξύ, από το ΚΙΝΑΛ ανακοινώθηκαν χθες για το Λασίθι οι Σούλα Ανδρουλάκη, Φάνης Εικοσιπεντάκης, Μανώλης Κλώντζας και Κλαίρη Ψυλλινάκη – Μαγούλη, καθώς και οι Δημήτρης Βαονάκης, Ανδρέας Βροντάκης, Κασσάνδρα Κοτζανάκη και Θεοδώρα Παπαδάκη για το Ρέθυμνο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι καθυστερήσεις ανακοινώσεων απ’ όλα τα κόμματα που παρατηρούνται στο Ηράκλειο, από τη μία πλευρά κάνουν το έργο των «σίγουρων» υποψήφιων πολύ ευκολότερο, τη στιγμή που λειτουργούν όμως εντελώς αποτρεπτικά για τους υποψήφιους που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσουν να λάβουν έναν ρόλο «εικοσαήμερων νεροκουβαλητών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει