Προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού στο ΠΑΓΝΗ

424

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν πλέον στην Αθήνα, αφού υπογράφηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η σύμβαση δωρεάς με το κοινωφελές ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, για την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET-CT) και δημιουργία μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλοτρόνιο) στο ΠαΓΝΗ, του μοναδικού που υπάρχει στην Κρήτη.

Το σύστημα PET/CT είναι ένα υβριδικό σύστημα, μια σύγχρονη μέθοδος μοριακής απεικόνισης, η οποία βρίσκει πολλές εφαρμογές κυρίως στην Ογκολογία αλλά και σε άλλα ιατρικά πεδία όπως Καρδιολογία, και Νευρολογία.

Το PET-CT ειδικότερα για το πεδίο ογκολογίας συμβάλλει στο να εντοπιστούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, προσδιορίζει την έκταση της νόσου ή πόσο καλά ανταποκρίνεται η κακοήθης νόσος στη θεραπεία, καθώς και αν υπάρχει υποτροπή ή όχι.

Ο θεράπων ιατρός θα έχει τις καλύτερες πληροφορίες, προκειμένου να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την αναγκαιότητα ή όχι και το είδος της θεραπείας του ασθενούς που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Στην Περιφέρεια Κρήτης δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα εγκατεστημένο σύστημα PET/CT και αυτό είχε ως συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ασθενών, κυρίως ογκολογικών, προς δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα της Αθήνας προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση, με οικονομικό κόστος και ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους.

Η λειτουργία το συστήματος PET-CT και της μονάδας παραγωγής του απαιτούμενου ραδιοφαρμάκου το επόμενο διάστημα, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας της Κρήτης, θα συμβάλει στην υγειονομική της αυτάρκεια και θα καταστήσει το ΠΑΓΝΗ νοσοκομείο αναφοράς για την χώρα μας, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών στο νησί μας.

Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος στην καθημερινή κλινική πράξη

To σύστημα PET/CT αποτελεί μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της μοριακής απεικόνισης, συνεχώς και ταχέως εξελισσόμενη, συνδυάζοντας την ανατομία με τη λειτουργία, επιτρέποντας την παράλληλη διερεύνηση και αξιολόγηση μορφολογικών και βιολογικών/λειτουργικών διαταραχών σε μια και μόνο εξέταση με ακρίβεια και λεπτομέρεια λόγω της μεγάλης διακριτικής ικανότητας του συστήματος. Η υβριδική τεχνική PET/CT είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος στην καθημερινή κλινική πράξη.

Οι κυριότερες ενδείξεις στην κλινική πράξη αφορούν ογκολογικούς ασθενείς για την αρχική διάγνωση ελαχιστοποιώντας την ανάγκη πραγματοποίησης πολλών διαγνωστικώνεξετάσεων, τη σταδιοποίηση, τον πρώιμο έλεγχο υποτροπής της νόσου, τη σωστή επιλογή του θεραπευτικού χειρισμού, την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τη μείωση του κόστους του διαγνωστικού και θεραπευτικού χειρισμού του ασθενούς, λόγω της γρηγορότερης διάγνωσης και της επιλογής της καταλληλότερης θεραπευτικής αγωγής.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του PET/CT στον ακριβή σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση στην περιοχή της βλάβης αποφεύγοντας ακτινοβόληση υγειών ιστών.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος του επίσης και σε άλλους τομείς της ιατρικής όπως στη Νευρολογία (διερεύνηση όγκων εγκεφάλου, άνοια, επιληψία), Καρδιολογία, Λοιμωξιολογία (πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, φλεγμονή-λοίμωξη αγγειακών μοσχευμάτων, Εντατικολογία κ.ά.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει