Ο Κρουσώνας και η ευθύνη

149

Ο Κρουσώνας είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της Κρήτης. Επί Τουρκοκρατίας και επειδή το νόμισμα έχει δύο όψεις πρέπει να αναγνωρίζουμε τις μεγάλες μάχες που έδωσαν οι Κρουσανιώτες για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και αναφέρομε τον Ιούλιο του 1822 εμάζεψαν όλα τα ζωντανά και τα πήγαιναν προς το χωριό για να προκαλέσουν τους Τούρκους σε παγίδα.

Ο Σερίφ Πασάς που ήταν στρατοπεδευμένος στον Άγιο Μύρωνα, όταν τους είδε διέταξε 370 Τουρκαλβανούς να τους πιάσουν. Όμως, όταν οι Τούρκοι μπήκαν στον Κρουσώνα τούς περικύκλωσαν οι επαναστάτες από τα γύρω υψόμετρα και τους σφυροκοπούσαν όλη μέρα. Όταν νύχτωσε μπήκαν στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που ήταν πραγματική παγίδα γι αυτούς.

Επαναστάτες έζωσαν την εκκλησία, άνοιξαν τρύπα στον θόλο και έριξαν μέσα λαδωμένα πανιά αναμένα. Όσοι τολμούσαν να βγουν τους σκότωναν στην πόρτα και οι υπόλοιποι πνίγηκαν από τον καπνό. Εγλίτωσαν μόνο δύο και ύστερα από αυτό, ο Σερίφ Πασάς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Μαλεβίζι.

Και κατά την επανάσταση του 1866 έγιναν μάχες στο χωριό και το τούρκικο αίμα έγινε ποταμός αλλά και πάλι έκαψαν την εκκλησία και πολλά σπίτια. Πράγματι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τους ήρωες Κρουσανιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και αν μετά έγιναν μερικά σοβαρά κομματικά λάθη, την ευθύνη την έχουν οι τότε παράγοντες της κεντρικής εξουσίας και όχι οι Κρουσανιώτες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει