ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ:Τα λεμόνια στέλνουν… σήμα όταν χρειάζονται πότισμα!

509

Το δίκτυο των φυτών, όταν οι επιστήμονες μετατρέπουν τα λεμόνια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που στέλνουν σήμα όταν ένα δέντρο χρειάζεται πότισμα, είναι το θέμα του άρθρου που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Scientific American, στο νέο τεύχος Ιουνίου 2019, στην ενότητα ADVANCES (κατηγορία Environmental Tech.

Το δίκτυο των φυτών, όταν οι επιστήμονες μετατρέπουν τα λεμόνια σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που στέλνουν σήμα όταν ένα δέντρο χρειάζεται πότισμα, είναι το θέμα του άρθρου που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό Scientific American
Scientific American, τεύχος Ιουνίου 2019

Το άρθρο αναφέρεται στην έρευνα της ομάδας του Άγγελου Μπλέτσα, καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ηλεκτρομαγνητικά τηλεπικοινωνιακά σήματα που υπάρχουν στο περιβάλλον ανακυκλώνονται, χρησιμοποιώντας τεχνικές ανάκλασης και επαναδιαμορφώνονται, «κουβαλώντας» νέα πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, που μπορεί να ληφθεί από έναν συμβατικό και φτηνό δέκτη, συμπεριλαμβάνοντας ένα κινητό ή ένα smartphone, χωρίς καμία μετατροπή.

Οι ασύρματοι αισθητήρες που αναπτύχθηκαν είναι τόσο απλοί (εξαιτίας της επαναχρησιμοποίησης/ανακύκλωσης προϋπαρχόντων ηλεκτρομαγνητικών σημάτων), που δεν χρειάζονται μπαταρία αλλά μπορούν να τροφοδοτηθούν ενεργειακά από ένα λεμόνι.

Η εργασία αυτή είναι το τελευταίο κομμάτι του ερευνητικού παζλ σε ασύρματα δίκτυα οπισθοσκέδασης χωρίς μπαταρία, στα οποία εργάζεται εντατικά η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με στόχο νέα τεχνολογία διαδικτύωσης αισθητήρων τουλάχιστον μίας με δύο τάξεις μεγέθους χαμηλότερου ενεργειακού και οικονομικού κόστους, σε σχέση με τις συμβατικές ασύρματες τεχνολογίες.

Ο Γεώργιος Βουγιούκας, υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ
Ο Γεώργιος Βουγιούκας, υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής ΗΜΜΥ

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω δημοσιεύσεις με πρώτο συγγραφέα τον υποψήφιο διδάκτορα της Σχολής ΗΜΜΥ Γεώργιο Βουγιούκα και τις αναφορές εκεί:

  1. Vougioukas and A. Bletsas, “Switching Frequency Techniques for Universal Ambient Backscatter Networking”, IEEE Journal on Selected Areas in Communications (JSAC), SpecialIssue on Wireless Transmission of Information and Power, Vol. 37, No. 2, pp. 464-477, Feb. 2019.
  2. Vougioukas and A. Bletsas, “24μW 26m Range Batteryless Backscatter Sensors with FM Remodulation and Selection Diversity”, IEEE International Conference on RFID-Technology and Applications (RFID-TA), September 2017, Warsaw, Poland. Received Best Student Paper Award.

Σχετικός σύνδεσμος στο Scientific American: https://www.scientificamerican.com/article/an-internet-of-plants-could-tell-farmers-when-crops-need-watering/.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει