Έτσι θωρακίζεται ο πολιούχος

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΟΝΗΘΟΥΝ

606

Ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση των βαρύτατων πληγμάτων που έχει δεχτεί το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά, καθώς χθες υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης την προγραμματική σύμβαση με εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μετσόβειο προκειμένου να προκηρυχθεί το σύνολο των μελετών που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών.

Παράλληλα όμως το Υπουργείο Πολιτισμού έχει στείλει και δύο έγγραφα στην τοπική Αρχαιολογία, με τα οποία ουσιαστικά ζητούν να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα για τη στερέωση του καμπαναριού του Αγίου Μηνά, από το οποίο είναι γνωστό ότι αποκολλούνται πέτρες με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ό,τι θα πρέπει να γίνουν κάποιες εκσκαφές περιμετρικά του Ιερού Ναού και να γίνει ένας ενδελεχής έλεγχος των φρεατίων στο πλαίσιο μιας συνολικότερης έρευνας με σκοπό να διαπιστωθεί από πού γίνεται διαρροή νερού, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τόσο μεγάλη συγκέντρωση υγρασίας στον Ναό.

 

Ιερός Ναόε του Αγίου Μηνά
Αποκλεισμός του χώρου για την αποφυγή ατυχημάτων

Ανάθεση μελετών αποκατάστασης

Η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά, είναι μέρος ενός  οργανωμένου σχεδίου αποκατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το συνολικό πόρισμα που έχει συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και πρωτοψάλτης του Αγίου Μηνά Γεώργιος Νιούτσικος, δείχνει μεταξύ άλλων ότι «ο Ναός αντιμετωπίζει μεγάλες ζημιές που σημειώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του, οι οποίες είναι ορατές με την πρώτη ματιά και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για τη στατικότητά του.

Στο βόρειο κωδωνοστάσιο υπάρχουν μόνιμες παραμορφώσεις και μετατοπίσεις τμήματος των υποστυλωμάτων στήριξής του. Λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες ενίσχυσης του 1979 είναι άμεση η ανάγκη εξακρίβωσης της σημερινής ενίσχυσης των εργασιών αποκατάστασης που είχαν γίνει. Ήδη στα πλαίσιο της ασφάλειας απενεργοποιήθηκε το σύστημα των καμπανών του Ναού.

Στη βάση των τυμπάνων των κύριων τόξων στήριξης του Ναού είναι εμφανείς μεγάλες ρηγματώσεις. Στη στάθμη των τυμπάνων παρατηρούνται εκτεταμένες ρηγματώσεις σε όλους τους πεσσούς.

Στη στάθμη του γυναικωνίτη σε όλα τα τόξα που συγκροτούν τον θόλο διαπιστώνονται μεγάλες ρωγμές που θέτουν ζήτημα αντοχής σε σημαντικό σεισμό. Στις κόγχες του Ιερού παρατηρούνται εκτεταμένες οριζόντιες και κάθετες ρωγμές που συνοδεύονται από ανιούσα υγρασία.

υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
Ο περιφερειάρχης, Στ. Αρναουτάκης

Σημαντική φθορά των τοιχοπληρώσεων και της επικάλυψης αυτών λόγω της ανιούσας υγρασίας σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη προσβολή του Ναού από τους ανέμους περιμετρικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση λίθων και επιχρισμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ανθρώπων.

Όλη αυτή η αποτύπωση δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι για τη διαχείριση των πολυεπίπεδων προβλημάτων που εμφανίζει το μνημείο, απαιτείται μια συγκροτημένη παρέμβαση που προϋποθέτει την ολοκλήρωση μιας σειράς αναγκαίων μελετών.

Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η προγραμματική σύμβαση την οποία υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς με την υπογραφή της δρομολογείται ένα σημαντικό έργο για την αποκατάσταση του σπουδαίου μνημείου.

ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης

Αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία, όπως εξηγεί, είναι να προχωρήσουν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν γρήγορα, ώστε να ξεκινήσουν τάχιστα οι αναγκαίες εργασίες  αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Βαρδάκης σημειώνει: «Έγινε μια ουσιαστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ναός του Αγίου Μηνά, που εκτός των άλλων είναι ένα σπουδαίο ιστορικό μνημείο της πόλης και έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα .

Το ζητούμενο τώρα είναι να έχουμε μια γρήγορη ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών, για να προχωρήσουμε και πρακτικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν».

 

Περίδεση του καμπαναριού του Αγίου Μηνά

Άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του καμπαναριού του Αγίου Μηνά αλλά και των εξωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, δρομολογεί έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς την αρμόδια τοπική Αρχαιολογία.

Όπως είναι γνωστό, εγείρεται σοβαρό ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, καθώς βαριά πέτρινα κομμάτια του Ναού πέφτουν στο έδαφος και από πραγματική τύχη δεν είχαμε κάποιο δυστύχημα ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σοβαρές μετατοπίσεις και ρηγματώσεις στα πετρόχτιστα τμήματα του Ναού.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει κατευθύνσεις ώστε να ληφθούν κάποια μέτρα περίδεσης του καμπαναριού ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα των αποκολλήσεων.

Παράλληλα όμως δίδονται οδηγίες να ξεκινήσει άμεσα μια διαδικασία εκσκαφών περιμετρικά του Ναού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανές διαρροές νερού που ενδεχομένως ευθύνονται για τα σοβαρότατα προβλήματα υγρασίας που εμφανίζονται στο εσωτερικό της εκκλησίας και προκαλεί έντονο προβληματισμό η συνεχής επέκτασή τους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει