ΕΡΓΑ: Φθινόπωρο στη 1821, φώτα στη Δικαιοσύνης

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΝΑ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

629

Ανασυντάσσει το βηματισμό της η Λότζια σε ό,τι αφορά το μεγάλο εργοτάξιο της Δικαιοσύνης, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός που είχε δρομολογηθεί να ξεκινήσει άμεσα η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στην οδό 1821 μετατίθεται για το τέλος του Σεπτέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της έντονης αντίδρασης των εμπόρων της περιοχής αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου, που ζήτησε να μην ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες υπογειοποίησης που είχαν δρομολογηθεί να αρχίσουν άμεσα. Καταστηματάρχες και στελέχη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως κ. Ευγενίας Στυλιανού και ζήτησαν διεξοδικά το όλο θέμα.

Ο κ. Λαμπρινός έκανε αποδεκτό το αίτημα που τέθηκε για μικρή χρονική μετάθεση των εργασιών υπογειοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ και εμφανίστηκε αποφασισμένος να διευκολύνει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ώστε να έχουν τη λιγότερη δυνατή όχληση στο πλαίσιο των εργασιών που θα ακολουθήσουν.

Όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης οι εργασίες μπορούν να μετατεθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν πλέον θα έχει τελειώσει η καλοκαιρινή σεζόν και θα έχει λιγότερη τουριστική κίνηση στην πόλη. Ωστόσο κοινός τόπος όλων των πλευρών είναι ότι το μεγάλο έργο ανάπλασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί, καθώς θα αναβαθμίσει ποιοτικά και λειτουργικά το ιστορικό κέντρο της πόλης. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, θα υπάρχει άμεση ανταπόδοση και στους ίδιους τους καταστηματάρχες που λειτουργούν στην περιοχή.

Τα επόμενα βήματα μετά την έκπτωση του αναδόχου της Δικαιοσύνης

Στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών θα κριθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η τύχη της ένστασης που κατέθεσε ο ανάδοχος του μεγάλου έργου ανάπλασης της Δικαιοσύνης, μετά την κήρυξή του ως έκπτωτου από τον Δήμο Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, η έκπτωση του αναδόχου ήταν αποτέλεσμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας που υπάρχει στη Λότζια, καθώς, ενώ έληγε ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου, η πρόοδος των εργασιών έχει πλήρως ανατραπεί. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί θα έπρεπε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη παρέμβαση στον “σταυρό” της πόλης.

Κάτω από αυτό το κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις, ενώ ο ανάδοχος του έργου κατέθεσε εμπρόθεσμα ένσταση στην απόφαση της έκπτωσής του από το έργο. Στο μεταξύ, μέχρι να αποφασιστεί η τύχη της ένστασης ο ανάδοχος του έργου εξακολουθεί να ολοκληρώνει μια σειρά από εργασίες που περιλαμβάνονται στο συμβατικό του αντικείμενο που οφείλει να παραδώσει.

Έτσι, εκτός από τη διαμόρφωση των δύο πλατειών κατά μήκος της Δικαιοσύνης για τις οποίες δουλεύουν καθημερινά συνεργεία, προχωρούν και μια σειρά άλλων εργασιών. Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει ήδη τοποθέτηση των φωτιστικών κατά μήκος της Ίδης και της Δικαιοσύνης και τις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθεί και ο αστικός εξοπλισμός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της έκπτωσης του αναδόχου θα συζητηθεί όχι στη σημερινή αλλά σίγουρα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα κληθεί το Σώμα να αποφασίσει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Εκτίμηση της δημοτικής Αρχής είναι ότι τα επόμενα βήματα θα γίνουν με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι αφορά το έργο της ανάπλασης. Συγκεκριμένα όπως τονίζεται,  το κρίσιμο ζητούμενο που είναι η ολοκλήρωση του κεντρικού άξονα, έχει επιτευεχθεί.

Τα δύο συνοδά έργα που εκκρεμούν – είναι η ανάπλαση της Έβανς και της 1821 – είναι δύο ξεχωριστά αυτόνομα τμήματα που δεν επηρεάζονται από τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στον κεντρικό άξονα της Δικαιοσύνης. Αυτό προσδίδει μια αυτονομία στη νέα εργολαβία που θα ανατεθεί, η οποία κάνει ευκολότερα τα πράγματα σε σχέση με την εξέλιξη των εργασιών, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Λότζια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει