ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Η 4η ΤΟΜΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ο Ξανθός αναβαθμίζει το Δημοτικό Ιατρείο

496

Δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας επισκέφθηκε χθες στο Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ανακοίνωσε ότι στην τελική ευθεία έχει μπει η μετεξέλιξη  του Δημοτικού και Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Ηρακλείου – 4ης ΤΟΜΥ σε Ακαδημαϊκή Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ και για αυτόν τον λόγο ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε χθες το πρωί τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό,  στο γραφείο του στη Λότζια. Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη, ο υποδιοικητής Στέλιος Δημητρακόπουλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η υπό δημιουργία Ακαδημαϊκή Μονάδα αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη αντίστοιχη σε ολόκληρη τη χώρα και συνιστά ένα καινοτόμο βήμα, στο οποίο συνεργάζονται αρμονικά ο Δήμος, η 7η ΥΠΕ και το Πανεπιστήμιο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλα παρόμοια στο μέλλον, τόνισε ο υπουργός.

Στον δήμαρχο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Στον δήμαρχο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Συμφωνήθηκε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν καταλήξει στα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε η Μονάδα να ξεκινήσει να λειτουργεί και με τον ακαδημαϊκό της χαρακτήρα.  Ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την 7η ΥΠΕ, το Δημοτικό Ιατρείο έχει αυξήσει τη δυναμική του από τους 500 εγγεγραμμένους ωφελούμενους  στους 5.000. Και παράλληλα οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες είναι πλέον περισσότερες.

Η μετεξέλιξη του Ιατρείου  σε Ακαδημαϊκή Μονάδα αναδεικνύει τον καινοτόμο χαρακτήρα του, ενδυναμώνει τη συνεργασία μας με την 7η ΥΠΕ και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ παράλληλα ενισχύει κι άλλο τις δυνατότητές του, κάτι που αποτελεί για εμάς και το βασικό ζητούμενο: Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους δημότες αλλά και για οποιονδήποτε άλλο, κάτοικο ή επισκέπτη του Ηρακλείου, έχει ανάγκη».

Ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε την 1η, τη 2η, την 3η και την 4η ΤΟΜΥ Ηρακλείου, ενώ υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μίλησε σε εκδήλωση των οργανώσεων μελών υγειονομικών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ για το χθες, το σήμερα και το αύριο της δημόσιας υγείας. Όπως τόνισε, “σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κρατήσαμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας”.

“Διεκδικούμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών”

Χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ηρακλείου, ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές δήλωσε:

“Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ένα πρόγραμμα, το οποίο θα προβλέπει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί – κοινωνικής ανακούφισης, ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, αλλά και παρεμβάσεις άμβλυνσης των συνεπειών που υπήρξαν την περίοδο της κρίσης, για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες αισθάνθηκαν ότι επιβαρύνθηκαν ακόμα περισσότερο τα χρόνια αυτά, της μνημονιακής διακυβέρνησης.

Έχοντας  ολοκληρώσει αυτή την προγραμματική προετοιμασία, έχοντας ένα πολιτικό αφήγημα για το πώς καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη δημοσιονομική επιτροπεία (με την κοινωνία όρθια, στηρίζοντας τους αδύναμους, τα συλλογικά αγαθά και το κοινωνικό κράτος) νομίζω ότι μπορούμε, κάνοντας κι αυτές τις διορθωτικές κινήσεις, με αξιοπρέπεια και με ψηλά το κεφάλι να διεκδικήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών”.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει