Η δέσμευση του ΑΦΜ και η “απειλή” για αντίποινα

ΠΟΣΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΔ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ “ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ”

1.421

Δεν πρόβαλαν να εκλεγούν οι νέες δημοτικές Αρχές και βγήκαν τα μαχαίρια της αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά ανάμεσα στους Δήμους Ηρακλείου και Αρχανών Αστερουσίων. Μια οικονομική  εκκρεμότητα του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων  προς το Ηράκλειο έγινε αφορμή για τη δέσμευση του ΑΦΜ του πρώτου με αποτέλεσμα τη σφοδρή έκρηξη του δημάρχου Μαν. Κοκοσάλη.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 4.500 ευρώ, που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, και εξαιτίας αυτού ο Δήμος Ηρακλείου μπλόκαρε το ΑΦΜ του γειτονικού Δήμου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του.

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μανόλη Κοκοσάλη, ο οποίος τονίζει ότι για μια ακόμα φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σκηνικό δέσμευσης του ΑΦΜ του Δήμου και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερωθεί. Ο ίδιος δεν κρύβει τη σφοδρή δυσφορία του για την πολιτική πρακτική αυτή, που είναι το λιγότερο αντιδεοντολογική σε κάθε επίπεδο.

Και μάλιστα όπως εξηγεί, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρακτικές εμπλοκές που δημιουργούνται, αλλά και ο βαθύτερος συμβολισμός αυτής της πολιτικής πρακτικής από τον Δήμο Ηρακλείου. Τέτοιες οικονομικές εκκρεμότητες, όπως εξηγεί, υπάρχουν πάρα πολλές ανάμεσα στους Δήμους. Όμως αυτής της φύσεως τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αυτές τις πολιτικές πρακτικές και ο ένας Δήμος να λειτουργεί βλαπτικά στον άλλο.

Ο κ. Κοκοσάλης σημειώνει με νόημα ότι το εντυπωσιακό του πράγματος είναι ότι η οικονομική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου προχώρησε στο μπλοκάρισμα του ΑΦΜ,  την ίδια ώρα που γνωρίζει άριστα ότι δεν έχει αποσταλεί σχετικό τιμολόγιο που να αιτιολογεί την έκδοση εντάλματος πληρωμής από τον Δήμο Αρχανών.

Ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων μάλιστα, ρίχνει το γάντι προς το Δήμο Ηρακλείου τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑΗ έχει μια σχετική οικονομική εκκρεμότητα απλήρωτη την οποία από την ερχόμενη Δευτέρα θα αντιμετωπίσει  με το σκεπτικό της Λότζια.

Δηλαδή θα προχωρήσει στη δέσμευση του ΑΦΜ της ΔΕΥΑΗ για την οφειλή της για την οποία μάλιστα υπάρχει και δικαστική απόφαση.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Γιώργος Καραντινός με δηλώσεις του στην «Π» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα, σχετικά με οφειλή του ΦΟΔΣΑ Αρχανών και την εφαρμογή της αυτοματοποιημένης διαδικασίας των υπηρεσιών μας το οποίο όμως με προσωπική μου παρέμβαση θεωρείται λήξαν.

Τέτοια περιστατικά  που άπτονται σε τυπικά θέματα λειτουργίας των υπηρεσιών των ΟΤΑ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διαταράξουν την αγαστή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, μεταξύ της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και άλλων δημοτικών Αρχών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε σε διάφορους τομείς.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι και κατά το παρελθόν όποτε χρειάστηκε να παρέμβουμε σε ανάλογες περιπτώσεις βρίσκαμε πάντα την ιδανική λύση εφαρμογής της νομιμότητας με την απαραίτητη ευελιξία για την ομαλή λειτουργία κάθε φορέα. Έτσι και συνεχίζουμε».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει