Μια παραίτηση, ένα μεγάλο κενό και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός

ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΟΝΕΥΡΟΛΟΓΟ ΤΟ ΠΑΓΝΗ

3.511

η παραίτηση της παιδονευρολόγου Λάγιας Βοργιά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και την Ιατρική Σχολή

Αίσθηση στην ιατρική κοινότητα προκάλεσε η παραίτηση της παιδονευρολόγου Λάγιας Βοργιά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και την Ιατρική Σχολή αφήνοντας ένα σημαντικό κενό καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα μένει χωρίς γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Ο λόγος που οδήγησε την κ. Βοργιά στην απόφαση να παραιτηθεί είναι η μη εκλογή της στη θέση επίκουρης καθηγήτριας Παιδιατρικής την οποία πήρε η κ. ΕΛένη Βεργαδή.

Η κ. Βοργιά, η οποία υπέβαλε δύο φορές την παραίτησή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ιδιώτης, είπε στην “Π”: “Νιώθω μια πικρία για την εξέλιξη αυτή και σίγουρα κανείς δεν παραιτείται άνευ λόγου.

Σέβομαι ασφαλώς την απόφαση του εκλεκτορικού σώματος, αλλά μετά από πολλή σκέψη υπέβαλα την παράιτησή μου. Λυπάμαι που αφήνω τα παιδιά που παρακολουθούσα και τους εξαιρετικούς συναδέλφους μου, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο”.

Διοίκηση ΠΑΓΝΗ:  Αναζητούμε τρόπους να καλύψουμε το κενό

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Τασσόπουλος, είπε στην “Π” ότι η παραίτηση της κ. Βοργιά είναι ένα θέμα που αφορά στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, είναι ενήμερη τόσο η ΔΥΠΕ όσο και η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου που καλούνται να βρουν λύση με άλλους γιατρούς από το Βενιζέλειο, αλλά και το Κέντρο Υγείας Βιάννου που θα καλύπτουν και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η συγκινητιή επιστολή  των συναδέλφων της

Με μια συγκινητική επιστολή, 20 και πλέον γιατροί με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια αποχαιρετούν την κ. Λάγια Βοργιά, τονίζοντας ότι θα ήθελαν να στέκονται στο πλάι τους γιατροί σαν εκείνη… Οι γιατροί σημειώνουν:

«Λάγια Βοργιά, συνάδελφοί σου  όλα αυτά τα χρόνια, γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Παιδιατρικού Τομέα ΠαΓΝΗ,  είχαμε τη χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε μαζί σου. Διδαχθήκαμε από εσένα, από το αδιάλειπτο επιστημονικό σου ενδιαφέρον, από την ακεραιότητα  και την εντιμότητά σου.

Η κινητήριος δύναμή σου ήταν και θα είναι πάντα η αγάπη για την Παιδιατρική και  την Παιδονευρολογία, καθώς και η  αγόγγυστη προσφορά  στην υγεία του πάσχοντος παιδιού.   Επέλεξες την ακαδημαϊκή διαδρομή από τη θέση του λέκτορα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με πολλή αγάπη δίδαξες στους νέους γιατρούς μας, μεταλαμπάδευσες τις γνώσεις σου, επιβεβαιώνοντας  καθημερινά την ακαδημαϊκή σου στόφα.

Από ειδικευόμενη παιδίατρος άλλωστε σε διακατείχε η επιθυμία της έρευνας,  η αμφισβήτηση του παλιού και η αναζήτηση του νέου,  βαδίζοντας πάντα μέσα από την επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση.

Η διαρκής ανάγκη σου για εξέλιξη  εκφράστηκε μέσα από τη διετή μετεκπαίδευσή σου, σε ένα από τα  πλέον εξειδικευμένα κέντρα Παιδονευρολογίας στην Ευρώπη,  στο Νοσοκομείο Robert-Debre, στο Παρίσι.

Εκεί στο πλάι διεθνώς καταξιωμένων δασκάλων αποκόμισες γνώση  για ευαίσθητα και δύσκολα ιατρικά προβλήματα, όπως  η αντιμετώπιση της παιδικής επιληψίας. Η επιβράβευσή σου εκφράστηκε με την απόκτηση του Γαλλικού Διαπανεπιστημιακού Διπλώματος Επιληπτολογίας.

Αυτήν την εμπειρία ήρθες να καταθέσεις χωρίς κομπασμούς, υπηρετώντας  μέσα από τις γραμμές της  Δημόσιου Συστήματος Υγείας, σαν  στέλεχος της Παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η ανιδιοτελής παροχή των ιατρικών σου υπηρεσιών,  οι διαγνωστικές και θεραπευτικές σου παρεμβάσεις είχαν  σαν φυσική συνέχεια την αναγνώρισή σου, πρώτα από όλα από τις οικογένειες των ασθενών σου, αλλά και από εμάς, τους συναδέλφους σου.

Επιστέγασμα της καταξίωσής σου στον χώρο της Παιδονευρολογίας αποτέλεσε η εκλογή σου ως μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Παιδονευρολογικής Εταιρείας”.

Το ευχαριστήριο γράμμα συνεχίζει:

“Σημαντική η συμβολή σου σε πρωτοπόρα ερευνητικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς και στην οργάνωση της πανελλαδικά καινοτόμας Μονάδας Video-ΗΕΓ  Μακράς Καταγραφής στην Κρήτη, σημαντικής για την αντιμετώπιση παιδιών με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία.

Υπηρέτησες και υπηρετείς την Ιατρική  με ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες και τις ανισότητες  που έχουν να αντιμετωπίσουν στη χώρα μας τα παιδιά με νευρολογικά ελλείμματα.

Από τη  θέση του αντιπροέδρου στο   ΔΣ  του «Δικαιώματος στη Ζωή» επισφραγίζεις έμπρακτα την ανάγκη της  ισότιμης ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες  στην κοινωνία.

Αυτοσεβασμός και αξιοπρέπεια

Και καταλήγει:

“Η απόφαση της παραίτησής σου κυοφορήθηκε μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για όλους μας, κυρίως όμως για εσένα. Με την παραίτησή σου θέλησες να στείλεις το δικό σου μήνυμα και να εκφράσεις την προσωπική σου ανάγκη για αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια.

Το γνωρίζουμε αυτό, γι’ αυτό και είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή από όλους μας.  Το κενό που αφήνεις πίσω σου είναι δυσαναπλήρωτο.

Μας λείπει η καθημερινή συνεργασία μας,  η συμβολή και η θετική σου αντιμετώπιση σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε στην Κλινική, αλλά και σε όλον τον Παιδιατρικό Τομέα του ΠαΓΝΗ.

Κυρίως, όμως, Λάγια Βοργιά, λείπεις από τα παιδιά σου, από τους μικρούς σου ασθενείς…

Πόσα ερωτηματικά και πόσα «γιατί» δεν γεννιούνται στον καθένα μας…

Θέλουμε να υπηρετούμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του και όχι να τις συρρικνώνει, να έχει σαν κέντρο του τις ανάγκες του ανθρώπου. Θα θέλαμε στο πλάι μας να στέκονται περήφανα γιατροί σαν εσένα, Λάγια Βοργιά…

Σου ευχόμαστε από καρδιάς -και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό- να συνεχίσεις την πορεία σου, να συνεχίσεις να προσφέρεις έργο για την υγεία των παιδιών, με συνέπεια και ήθος.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Αναγνωστάτου Νικολίνα,  Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ, Βασιλάκη Φρόσω, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ, Βρουβάκη Φωτεινή, Επιμελήτρια Β’,  Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Γερωμαρκάκη Ελισάβετ, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ, Θώμου Χριστίνα, Επιμελήτρια Β’,  Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ, Κατζηλάκης Νίκος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ, Κορακάκη Ευτυχία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ, Μαμουλάκης Δημήτρης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Μανιαδάκη Ηλιάνα, Επιμελήτρια Α’, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Μανουρά Αντωνία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ, Μαρκάκη Ερασμία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ, Μιχαηλίδου Ελένη, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Μιχοπούλου Όλγα, Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Νεογνών ΠαΓΝΗ, Μηλιαράκη Μαριάννα, Επιμελήτρια Β’,  Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ, Μπριασούλης Παναγιώτης, Επιμελητής Β’, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ, Παπαδοπούλη Ευαγγελία, Επιμελήτρια Α’, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Παπαδοπούλου Ελευθερία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Πασπαλάκη Πηνελόπη, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Παιδιατρική Κλινική ΠαΓΝΗ, Πελαγιάδης Ιορδάνης, Επιμελητής Β’, Κλινική Αιματολογίας Ογκολογίας Παίδων ΠαΓΝΗ, Σπανάκη Άννα-Μαρία, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ, Ταβλαδάκη Έφη, Επιμελήτρια Α’, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων ΠαΓΝΗ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει