Ο Κρητικός του ΜΙΤ μιλά για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Ο ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΕΓΡΟΠΟΝΤΕ

715

Εκδήλωση στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στην οποία συμμετείχε και ο διεθνούς φήμης, ελληνικής καταγωγής, ιδρυτής του ΜΙΤ Media Lab, καθηγητής Νίκολας Νεγροπόντε και ο Κρητικός διευθυντής Πληροφορικής και ερευνητής του MIT Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας,διοργάνωσαν το νεοσύστατο Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας (Hellenic Innovation Network) και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη,  την Τρίτη 28 Μαΐου,στο  Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ)   .

Το Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας ιδρύθηκε από μέλη του MIT Enterprise Forum Greece και περιλαμβάνει στις τάξεις του ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, ερευνητές και στελέχη εταιρειών που έχουν ως βάση τους τις ΗΠΑ.

Ο Νεγροπόντε αναφέρθηκε στην ιστορία του Media Lab, αλλά και στη σύλληψη, εκτέλεση και παγκόσμια συνεισφορά του εγχειρήματος “Ένας υπολογιστής για κάθε παιδί” (OLPC), για την προώθηση της συνδεσιμότητας και ψηφιακής εκπαίδευσης παιδιών αναπτυσσόμενων χωρών. Μοιράστηκε δε με το κοινό τις εμπειρίες του από την πολυετή του πείρα στους τομείς των τεχνολογικών ανακαλύψεων, της έρευνας, των πολυμέσων και των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχειρηματική εκδήλωση της ελληνικής ομογένειας της Βοστόνης, η οποία έχει καταστεί διεθνές κέντρο στους τομείς της έρευνας, της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής, της ρομποτικής και των επιστημών υγείας και ζωής, λόγω των ακαδημαϊκών κολοσσών, των σύγχρονων εργαστηρίων, νοσοκομείων και των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) που εδρεύουν εκεί.

Η εκδήλωση προσέλκυσε πάνω από 250 προσκεκλημένους, ομογενείς και μη, από τον χώρο των επενδύσεων, των νεοφυών εταιρειών, των επιστημών και επιχειρήσεων. Στο δεύτερο μέρος της, το οποίο συντόνισε η επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos – η οποία τη δεκαετία του ‘90 είχε ιδρύσει τη Z Corporation, μία από τις πρώτες επιχειρήσεις στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης – περιλάμβανε παρουσιάσεις 5 ελληνικών και ελληνοαμερικανικών νεοφυών επιχειρήσεων (Pineapple, Herado, Mediline USA, PNOE, RTsafe) και του προγράμματος EGG της Eurobank.

«Οι νέοι Έλληνες που μέσα στην κρίση ίδρυσαν νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της χώρας μέσα από την τεχνολογική επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητικός επιστήμονας του Media Lab, ο οποίος ασχολείται επί δύο δεκαετίες με τον χώρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

O γεννημένος στα Χανιά Μιχάλης Μπλέτσας  είχε ξεκινήσει από κοινού με τον κ. Νεγροπόντε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Laptop Per Child που είχε ως στόχο την προώθηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω ενός χαμηλού κόστους φορητού υπολογιστή.

Αναφερόμενη στη δυναμικότητα του χώρου των νεοφυών επιχειρήσεων και στη λειτουργία θερμοκοιτίδων και επιταχυντών, όπως το MIT Enterprise Forum Greece, το πρόγραμμα ΕGG της Eurobank, το OK!Thess στη Θεσσαλονίκη και φορέων όπως ο Δημόκριτος και το Corallia, η Ελληνοαμερικανίδα επιχειρηματίας Marina Hatsopoulos, δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι δυνατοί, ταλαντούχοι και θέλουν να ελέγχουν το μέλλον τους.

«Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ και να στηρίξει επιχειρήσεις που θα έχουν τα κέντρα προγραμματισμού και έρευνας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα μπορούν να αξιοποιούν διεθνή κέντρα, όπως η Βοστόνη, για να αντλούν χρηματοδότηση και να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες συνδέοντάς τους με ένα ευρύ δίκτυο συμβούλων, πελατών, συνεταίρων και επενδυτών εδώ στη Βοστόνη» ανέφερε.

Απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες, ο πολύπειρος εφευρέτης, ακαδημαϊκός και επενδυτής Νίκολας Νεγροπόντε τους παρότρυνε να προχωρήσουν στη δημιουργία startups μόνο εφόσον διακατέχονται από πάθος για την επιχειρηματική τους ιδέα και χωρίς αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος.

Το Hellenic Innovation Network σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη θα οργανώνει ετησίως 2 εκδηλώσεις δικτύωσης, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας .

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει