Πόσους σταυρούς βάζουμε στο Ηράκλειο

2.540

Η σταυροδοσία των υποψηφίων στο Ηράκλειο εξελίσσεται με διαφορετικούς όρους σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου, όπου οι δημότες σε άλλες περιοχές ψηφίζουν 3+1 υποψηφίους και αλλού 1+1. Τα πράγματα είναι πιο απλά στην Περιφέρεια Κρήτης όπου όλοι οι δημότες του νομού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Το ίδιο ισχύει και για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι δημότες πριν φτάσουν στην κάλπη θα πρέπει πρώτα να έχουν ξεκαθαρίσει πού ψηφίζουν, αφού σε αυτές τις εκλογές όλα αλλάζουν. Το γεγονός ότι έχουν στηθεί διπλές κάλπες, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα εκλογικά τμήματα πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει αλλάξει το στήσιμο των εκλογικών κέντρων. Έτσι για παράδειγμα εάν ένας δημότης ψήφισε τις προηγούμενες εκλογές στην παλιά Ακαδημία, δεν σημαίνει ότι και αυτή τη φορά θα ασκήσει τα εκλογικά του καθήκοντα στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

Για την ακρίβεια όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Βαρδαβάς στην εκλογική περιφέρεια του Δήμου Ηρακλείου θα υπάρχουν 258 διπλά εκλογικά τμήματα Α και Β στα οποία θα πρέπει να πάει ο κάθε ψηφοφόρος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κάθε πολίτης θα πηγαίνει στο εκλογικό τμήμα στο οποίο υπάγεται (Α) , όπου θα ψηφίζει για την Ευρωβουλή και για την Περιφέρεια. Αφού τελειώσει θα πηγαίνει στο επόμενο εκλογικό τμήμα (Β) προκειμένου να ασκήσει τα εκλογικά του καθήκοντα επιλέγοντας τον δήμαρχο τους δημοτικούς συμβούλους που θα ψηφίσει αλλά και το τοπικό συμβούλιο που θα επιλέξει.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά υπάρχουν επίσης πέντε μονά εκλογικά τμήματα των οποίων ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο δεν υπερβαίνουν τους 300 και θα πραγματοποιηθούν σε ενιαίο εκλογικό τμήμα. Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια να διαμορφωθούν με κατάλληλο τρόπο τα εκλογικά τμήματα ώστε να είναι συνεχόμενα, και οι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούν μετακινούμενοι από τη μία περιοχή στην άλλη. Ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τη δραστηριότητα αυτή. Ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως ο Πόρος, εξηγεί ο κ. Βαρδαβάς, οι διαθέσιμοι χώροι είναι σαφώς περιορισμένοι.

Πώς σταυρώνουμε το ψηφοδέλτιο

Ο αριθμός των σταυρών είναι διαφορετικός για τους δημότες του Δήμου Ηρακλείου, ανάλογα με την περιοχή που ψηφίζουν. Πιο συγκεκριμένα σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του προκαποδιστριακού Δήμου Ηρακλείου, στον οποίο εντάσσονται το Σκαλάνι, οι Βούτες, τα Σταυράκια, οι Βασιλειές, συμπεριλαμβανομένων όμως και των Δαφνών (που ενώθηκαν με τον Δήμο με την εφαρμογή του Καποδίστρια), οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν στο ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν 3+1 ψήφους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να δώσουν έως τρεις σταυρούς στους υποψήφιους του συνδυασμού του κεντρικού ψηφοδελτίου που θα επιλέξουν. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να δώσουν και μια ακόμα ψήφο σε έναν υποψήφιο οποιασδήποτε περιφερειακής ενότητας  των πρώην Δήμων Γοργολαινη,  Παλιανής Τεμένους Ν. Αλικαρνασσού.

Με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημότες της περιφερειακής ενότητας της Νέας Αλικαρνασσού, που μπορούν να δώσουν τρεις ψήφους στους υποψηφίους στο κεντρικό ψηφοδέλτιο και μία ψήφο σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα επιθυμούν. Σε ό,τι αφορά τους δημότες που ζουν στους καποδιστριακούς πρώην Δήμους Γοργολαινη,  Παλιανής Τεμένους, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν έναν υποψήφιο από την περιοχή τους και έναν υποψήφιο από οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική ενότητα επιθυμούν.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει