ΕΦΗ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ: “Η αλλαγή δεν έρχεται από τον καναπέ”

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ “Π”

181

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες Περιφέρειες της Ελλάδας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας» αναφέρει η αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας, αλλά και εκ νέου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Κρήτη, η ζωή μας» Έφη Κουτεντάκη.

Η κ. Κουτεντάκη, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο ως τώρα έργο της, στις πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης, στην κλιματική αλλαγή, την καινοτομία, την εξειδίκευση, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στη νέα γενιά. Απευθύνει παράλληλα κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας πως αν ο καθένας από εμάς δεν σηκωθεί από τον καναπέ του για να συμμετάσχει στα κοινά, η προσδοκώμενη αλλαγή είναι σχεδόν απίθανο να έρθει.

Ερ.: Κυρία Κουτεντάκη έχετε την ευθύνη μέχρι σήμερα για τους τομείς Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας. Πώς εκτιμάτε ότι αυτοί οι τομείς μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη; Ποιες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν ή ενδεχομένως υλοποιούνται ήδη από την Περιφέρεια Κρήτης;

Απ.: Σε μία περίοδο κρίσης η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την ανάσχεση της ύφεσης αλλά και για την αντιστροφή των αρνητικών δεικτών. Η στήριξη των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο περιφέρειας Κρήτης είναι μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια από την περιφερειακή αρχή. Μία προσπάθεια που δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια στήριξης των νέων και της μείωσης της ανεργίας, αλλά αποτελεί θέση μας να στηρίξουμε όλες τις υγιείς προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο νησιού.

Η περιφέρεια Κρήτης είναι από τις πρώτες περιφέρειες στη χώρα στον τομέα της στήριξης της επιχειρηματικότητας και δεν είναι τυχαίο πως από το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ενισχύθηκαν 1.059 επιχειρήσεις με 141 εκατομμύρια ευρώ ενώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο ήρθαν στην Κρήτη άλλα 21 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση 229 επενδυτικών σχεδίων

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας η περιφέρεια Κρήτης έχει στόχο να ενισχύσει και δράσεις που προέρχονται από νέους.

Η επιβράβευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών, ερευνητών που συμβάλλουν στην προώθηση δράσεων καινοτομίας η επιβράβευση καινοτόμων επιχειρήσεων αλλά και η ενίσχυση πιλοτικών εφαρμογών είναι μερικές από τις δράσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα η ολοκληρωμένη υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων (παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών – παροχή χώρου πρώτης εγκατάστασης – λειτουργίας) δίνει δυνατότητες στους νέους να μείνουν στην Κρήτη να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες με έμφαση στην καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση.

Ερ.: Εκφράζετε μια νέα γενιά, αλλά και τις γυναίκες, που όπως γνωρίζουμε έχουν μια μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την εκπροσώπηση στα κοινά. Πόσο σημαντική πιστεύετε ότι είναι τόσο η ενεργοποίηση των νέων, όσο και των γυναικών; Με πόση σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εκλογική διαδικασία της Κυριακής;

Απ.: Σίγουρα η εκπροσώπηση των γυναικών αλλά και των νέων δεν είναι αντίστοιχη με αυτή που θα έπρεπε να είναι όχι μόνο στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στα δημοτικά συμβούλια. Είναι πολύ θετικό πως ειδικά στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είδαμε πολλούς νέους να τολμούν να ασχοληθούν με τα κοινά ενώ ίσως για πρώτη φορά είδαμε και τα κόμματα να εμπιστεύονται τους νέους και να τους δίνουν θέσεις στα ευρωψηφοδέλτια τους.

Όσο για τις εκλογές της Κυριακής, είμαι από αυτούς που λένε πως ο κόσμος δεν αλλάζει από τον καναπέ μας, ούτε από την κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλουμε να αλλάξουμε πρέπει όχι μόνο να συμμετέχουμε στις εκλογές αλλά και να ελέγχουμε αυτούς που ψηφίζουμε για το αν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους.

Ερ.: Η επιχειρηματικότητα εν γένει, αλλά και τα νοικοκυριά ειδικότερα παράγουν τόνους απορριμμάτων που αποτελούν πλέον μία «βάσανο» σε επίπεδο τόσο Περιφέρειας όσο και Ευρώπης. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα; Ποιος συνολικότερος σχεδιασμός πιστεύετε ότι απαιτείται;

Απ.: Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που η περιφέρεια Κρήτης έβαλε ως στόχο από την πρώτη μέρα της ανάληψης των αρμοδιοτήτων πριν από 9 χρόνια ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Ο πλούτος της Κρήτης μας είναι το φυσικό περιβάλλον είναι χρέος όλων μας να το προστατέψουμε. Έτσι μέσα από σκληρή δουλειά η περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων. Έναν σχεδιασμό που έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης για τα επόμενα χρόνια. Επίσης η περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίηση των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού με 100% χρηματοδότηση και να μην έχουμε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κάτι που θα επιβάρυνε το τελικό κόστος διαχείρισης για τους πολίτες της Κρήτης.

Ερ.: Έλκετε την καταγωγή σας από μια περιοχή, αγροτική, κτηνοτροφική, αλλά και μια περιοχή που έχει αποδείξει την επιχειρηματική ενεργοποίηση της. Πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια σε επίπεδο Πρωτογενούς Τομέα; Πόσα μπορούν να γίνουν για τη διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα σε επίπεδο Κρήτης.

Απ.: Για μας όλα αυτά τα χρόνια ο πρωτογενής τομέας είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιού.

Έτσι μέσα από μία πολιτική στήριξης των παραγωγών μας  τους παρείχαμε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύσαμε τις δράσεις εξωστρέφειας με σκοπό την ισχυροποίηση και τη  διεύρυνση των αγορών των Κρητικών προϊόντων αλλά και κατευθύναμε παραγωγούς και τυποποιητές σε προγράμματα με στόχο την πιστοποίηση που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εξαγωγική δραστηριότητα.

Επίσης μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη πιστοποιήσαμε με το σήμα «ΚΡΗΤΗ»  723  προϊόντα 91 επιχειρήσεις, 47 εστιατόρια και 5 «κρητικά μπακάλικα». Το σήμα «ΚΡΗΤΗ» αποτελεί ένα διαβατήριο για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις του νησιού στο εξωτερικό και ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτημάτων για την πιστοποίηση επιχειρήσεων από όλη την Κρήτη. Παράλληλα συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό καθώς μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν και για τους δύο τομείς. Κάθε χρόνο είμαστε στο πλευρό των Επιμελητηρίων για τη διοργάνωση του Φόρουμ Κρητικών Προϊόντων. Μία επιτυχημένη προσπάθεια που ξεκίνησε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και αποτελεί πλέον θεσμό με βασικό στόχο να φέρει κοντά παραγωγούς αλλά και τυποποιητές αγροτικών προϊόντων με τα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και εταιρείες διανομής.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει