Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΣΤΗΝ “Π”: “Είμαστε εδώ για να λύσουμε τα προβλήματα”

“Έχουμε σχέδιο για την Κρήτη”

307

«Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα που αναζητούν λύσεις».

Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο εντεταλμένος σύμβουλος θεμάτων υγείας της Περιφέρειας, εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ Λάμπρος Βαμβακάς.

Ο κ. Βαμβακάς τονίζει ότι θεωρεί αρκετά σημαντικό το γεγονός πως έχει παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια πλάι στους πολίτες και συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του, χωρίς εκπτώσεις, ειδικότερα στους τομείς ευθύνης του, αλλά και σε κάθε τομέα στον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμος.

Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας για την επόμενη ημέρα ο Λάμπρος Βαμβακάς βάζει μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, των κάθετων συνδετήριων, την ενίσχυση στην αναπτυξιακή προοπτική των βασικών πυλώνων της κρητικής οικονομίας, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και την καινοτομία.

Ερ.: Αυτή η εκλογική διαδικασία έχει άλλα χαρακτηριστικά και πληθώρα υποψηφίων. Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι οι Κρητικοί πρέπει να ψηφίσουν την παράταξη «Κρήτη η ζωή μας» και ποιος είναι ο λόγος ή οι λόγοι για να επιλέξουν εσάς οι ψηφοφόροι;

Απ.: Οι Κρητικοί γνωρίζουν την παράταξή μας, την έχουν στηρίξει και τιμήσει με την ψήφο τους σε δύο επιτυχημένες, κατά γενική ομολογία, θητείες. Είναι  η παράταξη που με τον Σταύρο Αρναουτάκη στο τιμόνι της Περιφέρειας και μια πλειάδα ικανών στελεχών να τον πλαισιώνουν, κατάφερε σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, να υλοποιήσει  χιλιάδες σημαντικά έργα σε κάθε τομέα, να διεκδικήσει και να απορροφήσει κονδύλια από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα με επιτυχία.

Όλοι μαζί συντεταγμένα και οργανωμένα με σχέδιο και όραμα καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Κρήτης. Φυσικά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν και γι’ αυτό η παράταξή μας ζητά από τους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους για να ολοκληρωθεί  το μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, το διάστημα που πέρασε  προσπάθησα να είμαι δίπλα στον πολίτη  και τις ανάγκες του και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Μπορώ σήμερα να κοιτώ ξανά στα μάτια τους πολίτες που με τιμούν με την ψήφο τους καθώς το διάστημα που πέρασε αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μου που έχουν πάνω από όλα επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεσμεύομαι ότι αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Τα θέματα υγείας

Ερ.: Ως εντεταλμένος σύμβουλος θεμάτων υγείας ποια νομίζετε ότι είναι τα ανοιχτά θέματα στον τομέα της υγείας για τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Περιφέρεια και ποια πιστεύετε ότι ήδη έχουν προχωρήσει;

Απ.: Η υγεία είναι το βασικότερο κοινωνικό αγαθό και  η επένδυση στην υγεία αποτελεί την πιο παραγωγική επένδυση στον χώρο της οικονομίας. Για την Περιφέρεια Κρήτης  η προάσπιση και βελτίωση της υγείας του πληθυσμού της Κρήτης είναι προτεραιότητα. Η περιφέρεια προασπίζει το χώρο της υγείας μέσω της κατασκευής   και βελτίωσης των κτηριακών υποδομών και της αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Την περίοδο που πέρασε, εκσυγχρονίστηκαν τα Κέντρα  Υγείας, κατασκευάσθηκαν νέα Περιφερειακά και Πολυδύναμα Ιατρεία, βρίσκεται στο τέλος της η κατασκευή των νέων πτερύγων  του  Γ.Ν. “Βενιζέλειο”, εκσυγχρονίστηκε ο βιοιατρικός  εξοπλισμός  των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας (μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ακτινολογικά μηχανήματα, ψηφιακός αγγειογράφος, εξοπλισμός ΤΟΜΥ,  εξοπλισμός ΜΕΘ,  μηχανήματα τεχνητού νεφρού, ασθενοφόρα ΕΚΑΒ και άλλα πολλά).

Ακόμα πραγματοποιεί  και συντονίζει δράσεις για την προαγωγή και διασφάλιση της δημόσιας υγείας  με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Προληπτική Ιατρική. Διαθέτει 2 Κινητές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Μαστογραφίας   και της Οδοντιατρικής. Από την Οδοντιατρική Μονάδα εξετάστηκαν 16.000 μαθητές  και 7.000 γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστογραφικό έλεγχο από τον κινητό μαστογράφο τα χρόνια που πέρασαν σε όλη την Κρήτη.

Συνεργαστήκαμε με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστήμονες σε επίπεδο μελετών και πρόληψης: Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης (το μοναδικό στην Ελλάδα), Παρατηρητήριο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στη ΠΦΥ, αξιολόγηση πορείας και θεραπείας χρόνιων ψυχικών νοσημάτων, Εξειδικευμένη  επιστημονική υποστήριξη για την καταπολέμηση των κουνουπιών και πολλά άλλα.

Για την περίοδο που έρχεται θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε αρχίσει. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός μονάδων υγείας, προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προγράμματα και δράσεις προαγωγής και διασφάλισης της δημόσιας υγείας,  υποστήριξης της Προτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και της προληπτικής Ιατρικής. επέκταση λειτουργίας Κινητών Μονάδων Πρόληψης.

Ερ.: Ποιες είναι κατά την άποψή σας οι προτεραιότητες που πρέπει να μπουν για την επόμενη ημέρα στην περίπτωση που ο συνδυασμός «Κρήτη, η ζωή μας» αποτελέσει την επιλογή των Κρητικών;

Απ.: Παρά το γεγονός ότι αυτά που έγιναν είναι πολλά υπάρχουν ακόμα θεμελιώδη ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στον χάρτη των προτεραιοτήτων της   επόμενης τετραετίας είναι:  η ολοκλήρωση των έργων υποδομής, του ΒΟΑΚ και των κάθετων οδικών αξόνων,  η συνεχιζόμενη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης στηριζόμενη στους αναπτυξιακούς πυλώνες του νησιού, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον,    η κοινωνική συνοχή και η αξιοπρεπής φροντίδα του κάθε πολίτη που έχει ανάγκη,  η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η καινοτομία και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και της κλιματικής αλλαγής.

Ξέρετε οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν όταν έχεις σχέδιο και είσαι πολιτικά συνεπής, απλώς εξελίσσονται.

Ερ.: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κρήτη και θα πρέπει να μπει άμεσα σε τροχιά αντιμετώπισης και υλοποίησης;

Απ.: Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα που αναζητούν λύσεις. Θεωρώ ότι το πρόβλημα με τον μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο αυτή τη στιγμή είναι η μάστιγα των τροχαίων. Σε λιγότερους από πέντε μήνες έχουν χαθεί 25 συμπολίτες μας, κυρίως νέοι, στον δρόμο.

Επιβάλλεται να δοθεί έμφαση σε αυτό το πρόβλημα και να παραδειγματιστούμε από τις  άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιτυγχάνουν να μειώσουν και σχεδόν να εκμηδενίσουν τα  θανατηφόρα τροχαία και τραυματισμούς. Θα πρέπει  τάχιστα να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν  τα έργα οδικής ασφάλειας κυρίως ενός   ασφαλούς ΒΟΑΚ και  κάθετων οδικών αξόνων, αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο  της Κρήτης.

Επειδή ωστόσο το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό θεωρώ ότι θα πρέπει να μπούμε μπροστά για  να  δημιουργήσουμε συντονισμένα,  συνθήκες ασφαλούς οδήγησης και  οδικής συμπεριφοράς των Κρητικών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει