Εκδήλωση για την Κρήτη και την Αντίσταση

127

“Κρήτη: Αντίσταση, Μνήμη, Δικαιοσύνη. Η μάχη της Κρήτης και η Αντίσταση, τα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών” είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνουν το 4ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου και η σχολική εφημερίδα «Οκτώ & 4ο Γ.Λ. Ηρακλείου αύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 10 το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου» (λεωφόρος Πλαστήρα 10).

Η εκδήλωση γίνεται με κεντρικό ομιλητή τον κ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Ο κ. Συγγελάκης ασχολείται εντατικά με το ζήτημα της ιστορικής μνήμης και της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών επί είκοσι χρόνια.

Οι διοργανωτές αναφέρουν πως «θα μπορούσε κανείς να αναφέρει χίλια δύο πράγματα για το παραπάνω θέμα. Εμείς, μαθητές και δάσκαλοι, πιστεύουμε ότι το ζητούμενο είναι να καταφέρουν οι νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το παρελθόν, να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τη συλλογική μνήμη ή ακόμη και το συλλογικό «τραύμα» τόσο πολλών μαρτυρικών, ανά την Ελλάδα, περιοχών εξαιτίας της ναζιστικής λαίλαπας.

Το δημόσιο σχολείο -όσο μπορεί- έχει το χρέος και την ευθύνη, στον σημερινό κόσμο της μαζικής πληροφορίας και της επιβολής ενός μονοδιάστατου και καθολικού τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, να διαμορφώσει άτομα ικανά να διεκδικούν, να πορεύονται με πυξίδα την αξιοπρέπεια  και να αντιστέκονται στις εθνικιστικές φωνές της μισαλλοδοξίας και της απειλής του εκφασισμού των κοινωνιών».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει