Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του δρόμου της Μεσσαράς

582

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα… για το πολύπαθο έργο του δρόμου της Μεσσαράς που μετά από μια απίστευτη διαδρομή παλινδρομήσεων οδεύει ολοταχώς για την τελική ευθεία της παράδοσής του.
Παρουσία του υπουργού υποδομών και μεταφορών το Σάββατο 18 του μήνα στις 12.00 το μεσημέρι, θα δοθεί στην κυκλοφορία ο κεντρικός άξονας του δρόμου της Μεσσαράς, που καλύπτει μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων, από τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τον κόμβο του Καστελλίου στις Μοίρες.

Νωρίτερα αναμένεται στο Ηράκλειο ο διευθυντής συγκοινωνιακών υποδομών και μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών  κ. Γιάννης Καρνέσης ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία της εξέλιξης των εργασιών που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία.

Τεχνικά συνεργεία εργάζονται αδιαλείπτως από νωρίς το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελευταίες εργασίες που εκκρεμούν, ώστε το έργο να είναι έτοιμο το ερχόμενο Σάββατο που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Καρνέση σε αυτή τη φάση έχουν γίνει όλα τα ασφαλτικά, ολοκληρώνονται οι τελευταίες διαγραμμίσεις, έχουν τοποθετηθεί όλα τα στηθαία και έχουν ηλεκτροδοτηθεί αρκετά σημεία. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ένα δύσκολο σημείο μεταξύ κυκλικού κόμβου και του κόμβου Πρινιά, όπου εκεί θα υπάρχει μια  ελαφρά στένωση του δρόμου.

Αυτό συμβαίνει  διότι στο ύψος αυτό υπάρχει ένα πρανές το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί με έναν πιο ενισχυμένο τρόπο. Έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες θα υπάρχει μια ελαφρά στενότητα του δρόμου και για την ακρίβεια σε εκείνο το σημείο  δεν θα υπάρχει λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Φ. Καζάσης
Ο κ. Καζάσης

Ο κ. Καζάσης εξηγεί ότι υπάρχουν μια σειρά από συνοδά έργα που εκκρεμούν όπως για παράδειγμα ο κόμβος της Γέργερης, της Αγίας Βαρβάρας, παράπλευροι δρόμοι και φυσικά οι φυτεύσεις πρασίνου των πρανών. Όπως εξηγεί, όλα αυτά τα έργα που εκκρεμούν θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τέλος του Αυγούστου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την τελική παράδοση του έργου, τη συντήρηση του δρόμου Αγία Βαρβάρα μέχρι τον Απομαρμά  για δύο χρόνια θα την έχει ο εργολάβος.

Ωστόσο στο πλάνο του υπουργείου είναι, ακόμα και μετά την παράδοση του έργου, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας των ασταθών εδαφών,  να υπάρχει μια παρακολούθηση σε ό,τι αφορά τη γεωλογική συμπεριφορά της περιοχής όπου εκτείνεται η μεγάλη παρέμβαση.

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, ακριβώς επειδή όλα τα δύσκολα ζητήματα έχουν εγκαίρως αντιμετωπισθεί και μια πρόβα τζενεράλε αυτού του ελέγχου ήταν οι φετινές βροχές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο των τελευταίων χρόνων, και παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν προέκυψαν τόσο σημαντικά ζητήματα.

Έργο πνοής  για τη δημοπράτηση των αρδευτικών έργων του Οροπεδίου

Ένα έργο πνοής για το Οροπέδιο Λασιθίου, μετά από μεγάλο αγώνα κόπο και αφού προηγήθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις, παίρνει σάρκα και οστά, καθώς εγκρίθηκε η διακήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου “Αρδευτικά Δίκτυα Λιμνοδεξαμενής Αγ. Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου” προϋπολογισμού 11,5 εκ ευρώ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου η οποία έχει κατασκευαστεί σε θέση που βρίσκεται 1,50 km νοτιοανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος και η οποία συλλέγει μέρος των παροχών του χειμάρρου Χαυγά, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

Το αρδευτικό δίκτυο αναμένεται να καλύψει καλλιεργούμενη έκταση 13.370 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Οροπεδίου και δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης.

Προϊσταμένη Αρχή της ως άνω σύμβασης έργου θα είναι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γ.Δ.Υ.ΛΙ.Κ.Υ. της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Διευθύνουσα Υπηρεσία η Δ/νση Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει