Καλοκαίρι χωρίς το μαρτύριο της σταγόνας …θέλει η ΔΕΥΑΗ

ΝΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ;

152

Ο Αποσελέμης μπορεί για πρώτη φορά στην ιστορία του να υπερχείλισε αλλά δεν είναι πανάκεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να κινηθεί ευέλικτα, προκειμένου να ενισχύσει με εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας το νερό που οφείλει να διασφαλίσει για την πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζήτηση χτυπάει «κόκκινο».

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίος  εξηγεί ότι έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τους καλοκαιρινούς μήνες για τις ανάγκες κάλυψης των οποίων θα επιστρατευτούν γεωτρήσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν αντλητικά μηχανήματα σε τέσσερις γεωτρήσεις στις Δαφνές και τον Άγιο Μύρωνα. Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΗ προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης μέσα στους δικούς της χώρους, προκειμένου να προχωρήσει σε αφαλάτωση (απογύψωση). Η υποδομή αυτή είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να αρχίσει τη δοκιμαστική παραγωγή, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα με όλες τις ήδη έτοιμες υποδομές να προστίθενται στο δίκτυο καθημερινά περίπου 5.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού.

Αντίστοιχα προχωρά ο σχεδιασμός για νέες γεωτρήσεις που σχεδιάζονται με σκοπό να καλύψουν τα ψηλά σημεία της πόλης στα οποία λόγω της υψομετρικής διαφοράς που έχουν υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην τροφοδοσία τους όπως για παράδειγμα τις Βασιλειές και τη Φορτέτσα. Στις περιοχές αυτές όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης δεν υπάρχει δίκτυο τροφοδοσίας από το νερό του Αποσελέμη οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί η τροφοδοσία τους από άλλες πηγές.

Αυτό είναι μια διαδικασία που προχωρά ταυτόχρονα με την αδειοδότηση οκτώ νέων γεωτρήσεων, από τις οποίες ήδη οι τρεις είναι λειτουργικές και η τέταρτη έτοιμη να λειτουργήσει. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ τονίζει ότι παράλληλα με τη διαχείριση των θεμάτων της υδροδότησης επιλύονται και τα ζητήματα άρδευσης, στην ενδοχώρα του Δήμου με νέες γεωτρήσεις άρδευσης που έχουν ενεργοποιηθεί στις Δαφνές το Βενεράτο και την Αυγενική. Ο ίδιος τονίζει ότι εκτός από τη διασφάλιση των ποσοτήτων του νερού που έχει ανάγκη η πόλη, υπάρχουν και μια σειρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν όπως για παράδειγμα η τροφοδοσία του κέντρου.

Εδώ το πρόβλημα που υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη είναι ότι η διατομή των σωλήνων στην ευρύτερη περιοχή του Πολιτιστικού Κέντρου, αλλά και της οδού Χρυσοστόμου είναι πάρα πολύ στενή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει και να απαιτείται αναγκαστικά η τροφοδοσία του νερού να γίνεται με τη διαδικασία της διανομής.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι ο σχεδιασμός του είναι  να προχωρήσει ειδική μελέτη για το σκοπό αυτό, προκειμένου να αντικατασταθούν όλα τα δίκτυα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν και στη θέση τους να τοποθετηθούν νέα ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης η δημοτική Αρχή με κάθε τρόπο προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το Ηράκλειο, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του να γίνει ένας Δήμος με σύγχρονες υποδομές και ανεξάρτητες πηγές ύδρευσης, χωρίς να περιμένει αν θα βρέξει για να γεμίσει το φράγμα Αποσελέμη, αλλά με αυτάρκεια και δυνατότητα σταθερής παροχής ποιοτικού νερού για όλους τους δημότες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει