Αρχίζει το… κυνήγι για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών

ΣΧΕΔΟΝ 9.000 ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΗΣ … ΚΑΛΠΗΣ

2.147

Και τώρα τρέχουμε για τις εκλογές! Πριν την μάχη του σταυρού, η μεγάλη μάχη για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα  θα πρέπει να επιδοθούν χιλιάδες κλήσεις διορισμών  για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που σε επίπεδο νομού Ηρακλείου ανέρχονται σε 8.816, τακτικά και αναπληρωματικά.

Οι κατάλογοι, μετά τις κληρώσεις, διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα αναλάβει να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε από Δευτέρα να πάρει τη σκυτάλη η τοπική ΕΛΑΣ για τις επιδόσεις.

Με την ευθύνη αυτής της τιτάνιας διαδικασίας θα επιφορτιστεί κυρίως το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, το οποίο θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιδώσει σχεδόν 5000 διορισμούς  για μέλη εφορευτικών επιτροπών στην πόλη του Ηρακλείου. Τις υπόλοιπες περίπου 3000 θα αναλάβουν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου όγκου δουλειάς, ενδέχεται να ενισχυθεί και με αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες π.χ. την Ασφάλεια Ηρακλείου. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι ότι δέκα αστυνομικοί ημερησίως θα απασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο των επιδόσεων για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται. Μάλιστα για την ταχύτερη επίδοση η υπηρεσία ενισχύθηκε με δύο επιπλέον μηχανάκια.

 «Εγώ θα είμαι άρρωστος εκείνη την ημέρα….»

Και κάπου εκεί ξεκινούν και τα πρώτα …ευτράπελα των εκλογών αφού σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής. Αστυνομικοί που έχουν πλέον την εμπειρία των επιδόσεων περιγράφουν ασύλληπτους διαλόγους με πολίτες που αρνούνταν πεισματικά να παραλάβουν τον διορισμό τους. Άλλοι δικαιολογημένα, άλλοι…αδικαιολόγητα.

«Πολλοί είναι εκείνοι που δεν δέχονται με τίποτα να παραλάβουν τον διορισμό τους. Και αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε θυροκόλληση. Εντάξει, υπάρχουν εκείνοι που πραγματικά έχουν κώλυμα διότι εργάζονται ή έχουν προγραμματισμένες υποχρεώσεις. Έχει συμβεί ημέρα εκλογών ο άλλος να έχει κλείσει τον γάμο του ή τη βάπτιση του παιδιού του.

Υπάρχουν και πολλοί βέβαια που έχουν μαντικές ιδιότητες. «Την ημέρα των εκλογών θα είμαι άρρωστος, με 40 πυρετό στο κρεβάτι» μας έχουν πει. Άλλοι μας ενημερώνουν ότι θα λείπουν διακοπές και δεν μπορούν να ακυρώσουν τα εισιτήρια. Κάποιοι λένε ότι είναι αγράμματοι και δεν μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα εφορευτικής επιτροπής. «Δεν μας είδατε, δεν μας ξέρετε» προτρέπουν τους αστυνομικούς.

Βεβαίως η παραλαβή των επιδόσεων δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα  την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, τουλάχιστον με την εμπειρία του παρελθόντος. Και σε τοπικό επίπεδο, σε πολλά εκλογικά τμήματα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις θέσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Σε πολλές περιπτώσεις επιστρατεύονται πολίτες που προσέρχονται νωρίς νωρίς στην κάλπη για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Υπήρξαν και περιπτώσεις που διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή των… εξαφανισμένων μελών. Κάποιοι κοιμούνταν του καλού καιρού, άλλοι προσήχθησαν με μαγιό και σαγιονάρες από την παραλία.

Παράλληλα η τοπική ΕΛΑΣ διαθέτει καθημερινά μεγάλη δύναμη, κυρίως από το Τμήμα Μεταγωγών, για την επιτήρηση των δικαστηρίων που αυτές τις ημέρες (τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά) κινούνται σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση αν και κρατούν δυνάμεις γιατί τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να γίνει και η επίσημη ανακήρυξη υποψηφίων και συνδυασμών και υπάρχει, όπως είναι εύλογο, μεγάλη αγωνία.

Σε ό,τι αφορά στους δικαστικούς αντιπροσώπους, στα εκλογικά τμήματα του νομού Ηρακλείου αντιστοιχούν περίπου 1.500 μαζί με τους αναπληρωματικούς.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει