Έλα, παππού μου, να μου δείξεις τ’ αμπελοχώραφά σου…

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

165

Μία περιουσία για την οποία τα νεότερα μέλη της οικογένειας μόνο ακούνε αλλά ποτέ δεν βλέπουν

Αν ήταν στο χέρι μας, θα αναστήναμε παππούδες και γιαγιάδες, θα τους στέλναμε στα… πέρατα της Κρήτης για να αναζητήσουμε τα χωράφια, τις ξεχασμένες και ερειπωμένες αποθήκες μας και ό, τι άλλο μάς ζητείται να δηλώσουμε στο περίφημο Κτηματολόγιο.

Το έτος 2019, η Ελλάδα προσπαθεί να οργανωθεί. Πρόκειται για ανέκδοτο; Μάλλον…

Θείοι από την Αμερική κάνουν σύνδεση μέσω Skype με τα ανίψια τους, υπερήλικες αναλαμβάνουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικογενειακά τραπέζια αφού ο λόγος πηγαίνει σε εκείνους. «Εγώ τα ξέρω!

Ο μπατζανάκης μου είχε το 1965 τοποθετήσει ένα κάγκελο, το είχαμε βάψει πράσινο, νομίζω το 1973, δε θυμάμαι, είχε πέσει η Χούντα; Τέλος πάντων, πηγαίνετέ με στο χωριό και θα σας δείξω τα χωράφια σας. Στην ανάγκη, να πάρουμε μαζί και τον δεύτερο ξάδελφό μου.

Τι; Έχει πεθάνει; Πότε έγινε αυτό;» Θα μπορούσε να είναι ένας ενδιαφέρων μονόλογος σε κάθε σπίτι που προσπαθεί επί μήνες να συλλέξει πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται αυτή η περιουσία. Μία περιουσία για την οποία τα νεότερα μέλη της οικογένειας μόνο ακούνε αλλά ποτέ δεν βλέπουν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μία περίπτωση οικογένειας από το Ηράκλειο με χωράφια στο Λασίθι. Είναι μία εύκολη περίπτωση, οι αποστάσεις δεν περιλαμβάνουν αεροδρόμια και λιμάνια, μόνο έναν πλημμυρισμένο κάμπο που περίμεναν οι άνθρωποι να αποσυρθούν τα νερά για να φτάσουν στο σημείο Χ του χάρτη.

Επιστρατεύτηκε το σόι όλο, κοντινά και μακρινά ξαδέλφια, από Κρήτη και Θεσσαλονίκη, έβαλαν κάτω τους χάρτες, μέτρησαν από εδώ, υπολόγισαν από εκεί και κάπου στη μέση τα βρήκανε, τα συμφωνήσανε. Η διαθήκη του παππού υπήρχε, βρέθηκαν και μάρτυρες να καταθέσουν ενόρκως και η περιπέτεια έλαβε τέλος αίσιο.

Βέβαια, κάπου στην πορεία συνάντησαν έναν μηχανικό με νάρθηκα στο χέρι, ο άνθρωπος αδυνατούσε να δώσει το «παρών» στην υπηρεσία του κάποια στιγμή και το αμάξι έκανε γωνία 180 μοιρών και πίσω στο Ηράκλειο…

Με τούτα και με εκείνα, όσοι έπαιξαν τον ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ θα πάρουν ένα βραβείο, μέχρι να τους ζητηθεί να δηλώσουν ό, τι έχουν ξεχάσει πως έχουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει