Νέα εποχή για το Παγκρήτιο

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

178

Την ολοκληρωμένη πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα αλλάξει προς το καλύτερο τα δεδομένα για την κορυφαία αθλητική εγκατάσταση της Κρήτης, παρουσίασε χθες ο Δήμος Ηρακλείου, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης.

Το συγκεκριμένο πλάνο, μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 166.000 ευρώ ετησίως από τις 255.000 που είναι σήμερα το κόστος ενέργειας ενώ σπουδαία θα είναι και τα βιοκλιματικά οφέλη.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για μας γιατί μετά από μια ιδιαίτερα απαιτητική προσπάθεια, πετύχαμε την έγκριση της πρότασής μας από το Υπουργείο και μάλιστα στην 4η θέση από τις 51 προτάσεις που συνολικά υποβλήθηκαν. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη σκληρή δουλειά που έγινε από τα στελέχη του Δήμου και του ΤΕΙ Κρήτης, τα οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία» τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Η ενεργειακή αυτή αναβάθμιση θα μας επιτρέψει να εξοικονομήσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό από το ετήσιο κόστος λειτουργίας της υποδομής και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που θα προχωρήσουν, θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του Σταδίου».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού, Κώστας Βαρδαβάς, τόνισε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα συνολικής ενεργειακής αναβάθμισης, που έχει υπάρξει για αθλητική εγκατάσταση στη χώρα μας. Ήταν μια απαραίτητη κίνηση προκειμένου να γίνει βιώσιμη η εγκατάσταση και σε μεγάλο βαθμό αυτόνομη, με τη μικρότερη δυνατή στήριξη από πλευράς Δήμου Ηρακλείου σε λειτουργικά κόστη. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσει ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να τα επενδύσει σε θέματα ποιότητας. Η επένδυση του Δήμου Ηρακλείου τα 4 τελευταία χρόνια στον αθλητισμό έχει ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ. Είμαστε εδώ και για τις δράσεις και για τις υποδομές. Θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΙ Κρήτης για τη συνέργεια αυτή, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της Ανάπτυξης Αθλητισμού».

Από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, ο μηχανολόγος-μηχανικός Δημήτρης Αλμπαντάκης επεσήμανε: «Η ενεργειακή εξοικονόμηση πρέπει να μπει στη ζωή μας. Ευχαριστώ τα στελέχη του ΤΕΙ που μας βοήθησαν να υποβάλουμε αυτή τη πρόταση. Ήταν καθοριστική η συμβολή τους για το αποτέλεσμα που είχαμε. Από δω και στο εξής είναι πολύ σπουδαίο να πάρουμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο σε ένα εύλογο χρόνο. Αδειοδοτήσεις που αφορούν και την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, την αποκατάσταση του στεγάστρου και τις αντλίες θερμότητας με θαλασσινό νερό που είναι μια καινοτομία που θα βοηθήσει στη συνολική ενεργειακή απόδοση του Σταδίου».

Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, Δημήτρης Κατσαπρακάκης, τόνισε: «Ευχαριστούμε τη δημοτική Αρχή για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Είχαμε στήριξη σε όλα τα επίπεδα που ήταν απαραίτητη. Ήταν ένα προκλητικό έργο για μας. Δεν είχαμε μελετήσει στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο, σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη συνθετότητα. Μελετήσαμε όλες τις πηγές ενέργειας που ήταν διαθέσιμες στην περιοχή και καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι σε εξέλιξη και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που συνολικά θα αναβαθμίσουν εντυπωσιακά την εγκατάσταση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει