Χιλιάδες επισκέπτες στην έκθεση για την Κρήτη

ΕΩΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

188

Για λίγες ημέρες ακόμα, έως  τις 30 Απριλίου, θα διαρκέσει η έκθεση  «Κρήτη. Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα ― Ελεύθερνα  ― Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν», που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και  οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α. (Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου).

Η έκθεση, την οποία έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  εστιάζει σε τρεις  σημαντικές πόλεις από την «εκατόμπολιν» Κρήτη του Ομήρου, με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά: τη δημιουργία τους, την ακμή, την παρακμή, την καταστροφή, την εγκατάλειψη και τον «θάνατό» τους, τη λήθη.

Στην έκθεση φιλοξενούνται περίπου 40 σημαντικά  ευρήματα από την πρόσφατη ανασκαφή της  επίτιμης διευθύντριας Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου,  Δρ. Αθανασίας Κάντα,  που έφερε στο φως το θρησκευτικό κέντρο της Κνωσού.

Ανάμεσά τους το περίφημο σκήπτρο φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ελεφαντόδοντο. Όπως έχει  γράψει η “Π”, έχει σχήμα στρογγυλό, με τετράπλευρη διατομή και κάθε πλευρά φέρει επιγραφές από την αδιάβαστη έως σήμερα γραμμική Α’.

Το σκήπτρο βρέθηκε πρόσφατα κατά την ανασκαφή σ’ ένα από τα αλλεπάλληλα στρώματα του θρησκευτικού κέντρου. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό σύμβολο και η μεγάλη του αξία  έγκειται στο ότι δεν έχει ξαναβρεθεί τόσο μεγάλη επιγραφή της γραμμικής Α’ και μάλιστα σε τόσο πολυτελές αντικείμενο.

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα 500 περίπου αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές, ευρήματα κάθε είδους, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) και βγαίνουν, τα περισσότερα, για πρώτη φορά στο φως: αγάλματα, ανάγλυφα, ειδώλια, επιγραφές, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και άλλα έργα, από διαφορετικά υλικά: λίθο, μάρμαρο, ασβεστόλιθο, πηλό, μέταλλο (χαλκό, σίδηρο, άργυρο, χρυσό), φαγεντιανή, γυαλί, ελεφαντόδοτο, ημιπολύτιμους λίθους. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης τις μέρες του Πάσχα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μ. Δευτέρα: Ανοιχτά 10:00 – 17:00
  • Μ. Τρίτη 23/4: Κλειστά
  • Μ. Τετάρτη 24/4: Ανοιχτά 10:00 – 17:00
  • Μ. Πέμπτη 25/4: Ανοιχτά 10:00 – 20:00
  • Μ. Παρασκευή 26/4: Ανοιχτά 12:00 – 17:00
  • Μ. Σάββατο 27/4: Ανοιχτά 10:00 – 15:00
  • Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά
  • Δευτέρα του Πάσχα: Κλειστά
  • Τρίτη 30/4 : Aνοιχτά.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει