Ασφαλέστερο φρούριο στον κάθε λαό είναι η θρησκεία του

131

Του Κώστα Χαρ. Νεονάκη

-Ω θρησκεία γλυκειά μας μάνα. Συνχύνεις στην καρδιά μας χίλιες ελπίδες (Κρυστάλλης).
-Ουδέποτε έθνος εμεγαλούργησε σ’ αυτό τον κόσμο χωρίς ηθικά ελατήρια. Ένα απ’ αυτά και το ισχυρότερο απ’ όλα είναι η θρησκεία (Κων. Παπαρρηγόπουλος)

Η θρησκεία είναι έμφυτη τάση και ανάγκη του ανθρώπου να στρέφεται προς την πηγή της ζωής το Δημιουργό και τους συνανθρώπους. Είναι η πνευματική περιοχή του ανθρώπου όπου αναπαύεται ηρεμεί κι εμπνέεται. Δεν υπάρχουν λαοί κι έθνη χωρίς θρησκεία. Κοινό γνώρισμα όλων των θρησκειών είναι η αιωνιότητα. Η αθανασία της ψυχής. Λαοί που ξέχασαν τη θρησκεία τους έσβησαν από το χάρτη.

Οι Έλληνες είναι από τους αρχαιότερους λαούς του κόσμου. Επέζησαν με την προσήλωση στη θρησκεία τους. Τετρακόσια χρόνια ήσαν υπόδουλοι στους Τούρκους. Παρά τις καταπιέσεις, παιδομαζώματα, αλλαξοπιστίες και σφαγές άντεξαν με όπλο την πίστη τους. Η ορθόδοξη πίστη μας είναι η πίστη των αξιών. Έχει πάνω από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις την αγάπη και διακονία. Μας κάνει αδελφούς και μια οικογένεια. Καταγγέλλει τη διαφθορά που φέρνει ανασφάλεια, κατάπτωση, ευτελισμό, παράλυση και μεγάλη οικονομική κρίση. Προβάλλει τον αληθινό Θεό-Πατέρα που αγαπά και θυσιάζεται για τα παιδιά του, και όχι το Θεό αφέντη και τύραννο. Ποιο είναι τ’ όνομα του Θεού, ρωτά ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης κι απαντά:

“Είναι η αγάπη, η ευσπλαχνία, το έλεος και η φιλανθρωπία. Αυτός ο Θεός έχει πάντα ανοιχτή την αγκάλη Του και μας περιμένει στη χαρά και την ειρήνη. Το μεγαλύτερο ιδανικό του κόσμου που αλλάζει τον κόσμο είναι η αγάπη. Για να ζήσομε όμως αυτό το ιδανικό πρέπει να δεχτούμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι ο εαυτός μας και ότι κάνομε στον άλλο, καλό ή κακό, το κάνομε στον εαυτό μας. Αυτό που ζητά ο Χριστός από τα πλάσματά Του είναι να σταυρώσουν τον κακό εαυτό τους ν’ αγαπήσουν τους άλλους και να συμπορευτούν μαζί τους. Οι μεγάλες κρίσεις στην πατρίδα μας, όπως η σημερινή έρχονται όταν ποδοπατούνται αυτές οι αιώνιες αξίες του Ευαγγελίου. Η ορθόδοξη πίστη μας είναι αυτές οι αιώνιες αξίες, που είναι η ταυτότητα του έθνους μας. Το απόρθητο φρούριο στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς μας.

Η Ορθοδοξία μας είναι ο στόχος αυτών που θέλοyν τον αφανισμό μας.

Προξενεί εντύπωση, τελευταία, η μεγάλη αγάπη Eυρωπαίων, Aμερικανών και άλλων ηγετών του κόσμου καθώς και τον οργανισμών ΟΗΕ και ΝΑΤΟ στην κυβέρνησή μας. Για να υπογραφεί η συνθήκη των Πρεσπών πίεσαν  ασφυκτικά όλοι αυτοί και τα κατάφεραν. Έτσι πιέζουν και τα καταφέρνουν παίζοντας κορώνα γράμματα τις τύχες των λαών, για τα συμφέροντά τους. Μεγαλύτερη όμως εντύπωση προξενεί η αγάπη του Πάπα της Ρώμης, αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον Έλληνα πρωθυπουργό  κ. Αλέξη Τσίπρα. “Ο πολιτικός λόγος του κ. Τσίπρα, είπε, είναι μελωδία ελπίδας και αξίζει το Βραβείο Νόμπελ”. Ασφαλώς γνωρίζει ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει άθεος και δεν αναγνωρίζει τα μυστήρια της Ορθοδοξίας γάμο, βάπτιση κ.ά. Ασφαλώς γνωρίζει τις αντιδράσεις της Ελληνικής Εκκλησίας προπαντός της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης στην κυβερνητική προσπάθεια αποδόμησης της ταυτότητας, του πολιτισμού, των Ιερών και Οσίων του Ελληνισμού.

Μετά το σχίσμα των Εκκλησιών Ρώμης και Κωνσταντινούπολης (1054), η Δυτική Εκκλησία οδηγήθηκε σε πλάνες. Νόθευσε τη χριστιανική πίστη και παραμόρφωσε το πρόσωπο του Χριστού. Πολέμησε την Ορθοδοξία με την Ουνία και τις σταυροφορίες. Η τέταρτη σταυροφορία (1204) υποδούλωσε το Βυζάντιο και τις θέσεις των ορθοδόξων κληρικών πήραν ρωμαιοκαθολικοί. Σε διωγμό η Ορθοδοξία με εκκλησίες κατεστραμμένες. Αυτή την άλωση θεωρούν πολλοί μεγαλύτερη από αυτή του 1453. “Τους ορθοδόξους κατασφάζετέ τους γιατί είναι σχισματικοί και αρνούνται την υπακοή στον άγιο πατέρα (Πάπα) (περιοδ. Τρίτο Μάτι τεύχος 219). Στο ίδιο περιοδικό επισημαίνεται η διαχρονική στάση της Δύσης προς την Ορθοδοξία με στόχο τον αφανισμό της. Αυτό φαίνεται: 1. Από την αδιαφορία των Δυτικών στην καταστροφή της Σμύρνης. Πολλά πλοία τους ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι. Οι κυνηγημένοι Έλληνες έπεφταν στη θάλασσα και κολυμπώντας έφτασαν στα πλοία για να σωθούν. Οι Δυτικοί τους πυροβολούσαν και τους σκότωναν. 2. Η ίδια αδιαφορία και εχθρότητα στο Κυπριακό. 3. Τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας παρακίνησε η Γερμανία και το Βατικανό. Είναι ζωντανές οι μεγάλες σφαγές των ορθοδόξων Σέρβων από τους Κροάτες καθολικούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 4. Οι Δυτικοί δημιούργησαν το κράτος της Βοσνίας. Οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι ήταν Σέρβοι που εξισλαμίστηκαν. Οι Δυτικοί βοήθησαν τρομακτικό αλβανικό στρατό ν’ αποσπάσει το Κόσσοβο, ιστορικό κέντρο της Σερβίας και να δημιουργήσουν μουσουλμανικό τόξο: Βοσνία-Κόσσοβο-Αλβανία.

Ας μη δικαιολογούμαστε  όμως πως για τα παθήματά μας φταίνε μόνο οι άλλοι. Εμείς παραβιάσαμε τις αρχές της πίστης μας γι’ αυτό ξεπέσαμε. Πάντα όμως στις μεγάλες κρίσεις δίδεται η ευκαιρία περισυλλογής και αυτογνωσίας. Σύμφωνα δε με τους πατέρες της Εκκλησίας μας, η εξουσία είναι θεσμός και όχι ηγεμόνας.

Αν ένας η γεμόνας αντιστρατεύεται το λόγο και τη δικαιοσύνη του Θεού τότε ισχύει το “Πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις”. Αυτή η πειθαρχία δεν είναι εκδίκηση, αλλά έλεγχος μαρτυρία και ειρηνική επανάσταση που γκρεμίζει θεοκρατίες και δικτακτορίες. Εδραιώνει δημοκρατίες ελευθερίας και αγάπης που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει