Αντίστροφη μέτρηση για τον δρόμο της Μεσσαράς

1.273

Θέμα χρόνου είναι πλέον η παράδοση του δρόμου Ηράκλειο – Μεσσαρά, όπου τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες παράδοσης.

Όπως έχει ενημερώσει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Φώτης Καζάσης, η παράδοση του δρόμου αποτελεί θέμα χρόνου. Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης παράλληλα, κατά τη διάρκεια παράδοσης του τμήματος Γούρνες – Χερσόνησος τόνισε πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εγκαινιάσει τόσο το δρόμο Ηράκλειο – Μεσσαρά, όσο και το τμήμα Γούρνες – Χερσόνησος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να έρθει στην Κρήτη μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου εκτός από τα εγκαίνια των έργων να δώσει και στο κόμμα του την απαραίτητη «ώθηση» που χρειάζεται για να κινηθεί δυναμικά στην Κρήτη τόσο για τις ευρωεκλογές όσο όμως και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Υπενθυμίζεται ότι ο δρόμος Ηράκλειο – Μεσσαρά έχει περάσει από «σαράντα κύματα» το τελευταίο διάστημα, ενώ είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία απένταξης του έργου, αφού τα χρονοδιαγράμματα δεν μπορούσαν να τηρηθούν. Παρ’ όλα αυτά, όπως άλλωστε είχαν ενημερώσει τόσο ο Υπουργός Υποδομών, όσο και ο Περιφερειάρχης Κρήτης ενεργοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ρήτρες, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος η χώρα να επιστρέψει τα χρήματα του έργου.

Αναφέρεται επίσης, ότι ο νέος δρόμος από το Ηράκλειο ως τη Μεσσαρά αποτελεί μια «παλιά αμαρτία» αφού ως το 2005 κατασκευάζονταν το τμήμα του δρόμου ως την Αγία Βαρβάρα, το οποίο είχε δοθεί στην κυκλοφορία λίγο αργότερα.

Από εκεί όμως και ως το Καστέλι, υπήρξαν τεράστια προβλήματα ως προς την εξέλιξη του έργου, αφού χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί το τμήμα από τον Απομαρμά έως και το Καστέλι. Από την Αγία Βαρβάρα ως τον Απομαρμά ωστόσο, το ένα πρόβλημα διαδέχονταν το άλλο, ενώ μετά από πολλές καθυστερήσεις, το έργο εκκινεί ξανά το 2016 με ορίζοντα παράδοσης τον Μάρτιο του 2019. Ούτε τον Μάρτιο όμως μπορούσε να παραδοθεί, αφού υπήρχαν επικλήσεις στις ακραίες καιρικές συνθήκες που δεν έκαναν εφικτή την παράδοση του έργου.

Μετά από μία ακόμα παράταση, το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δίνοντας τέλος σε μια διαδικασία δεκαετιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατασκευαστών, ο πραγματικός χρόνος μετακίνησης από το Ηράκλειο στη Μεσσαρά θα είναι μειωμένος κατά 15 λεπτά, ωστόσο το σημαντικότερο όφελος από το έργο αναμένεται να είναι η αυξημένη οδική ασφάλεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει