Παγκόσμια κινητοποίηση για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων

193

Η καρδιά όχι μόνο του Παρισιού, αλλά ολόκληρου του κόσμου ράγισε με την πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό, την Παναγία των Παρισίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: “σας λέω επίσημα: αυτός ο καθεδρικός ναός θα ανοικοδομηθεί από κοινού από όλους εμάς”, τονίζοντας ότι η Παναγία των Παρισίων είναι “η ιστορία μας”.

Η δομή του «αντέχει» όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, ανέφερε χθες ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ. «Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε.

 

 

Η πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγία των ΠαρισίωνΓάλλοι εισαγγελείς δήλωσαν πως η πυρκαγιά πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα. Ένας από τους τρεις οργανίστες της Νοτρ Νταμ δήλωσε πως το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε» από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές.

Σημειώνεται πως τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

Τις θερμές ευχαριστίες του για τα μηνύματα φιλίας, αλληλεγγύης και αγάπης που στέλνουν οι Έλληνες σχετικά με την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί.

Δωρεές

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φραν- σουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η πυρκαγιά στον εμβληματικό ναό της Παναγία των Παρισίων

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια. Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει