Παγκόσμια θλίψη για τη Notre Dame

244

Παγκόσμια θλίψη από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της πιο διάσημης γαλλικής εκκλησίας, της Παναγίας των Παρισίων. Μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες γίνοταν εργασίες συντήρησης και ίσως εκεί αποδίδεται η έκρηξη της φωτιάς.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής και ήδη έχει δώσει το στίγμα για το τι σημαίνει για τη Γαλλία η παράδοση της Notre Dame στις φλόγες (αλλά και για τον κόσμο): «Καίγεται και ένα κομμάτι από μας» είπε.

Πολλές ευθύνες πάντως αποδόθηκαν στην Πυροσβεστική που δεν σήκωσε εναέρια μέσα! Εμβλημα του Παρισιού, ο καθεδρικός ναός δέχεται περίπου 13 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο.

Παγκόσμια θλίψη από την πυρκαγιά που κατέστρεψε μέρος της πιο διάσημης γαλλικής εκκλησίας, της Παναγίας των Παρισίων.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία γοτθικού ρυθμού, ενώ χρονολογείται από τον 12ο αιώνα. Εκεί στέφθηκε αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α’ Βοναπάρτης στις 2 Δεκεμβρίου 1804, ενώ με έμπνευση αυτόν τον ναό έγραψε ο Βίκτορ Ουγκώ το γνωστό, κλασικό πλέον, μυθιστόρημα.

Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται στο ιλ ντε λα Σιτέ, νησάκι στον Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Η κατασκευή του καθεδρικού ξεκίνησε το 1163 και ο Πάπας Αλέξανδρος Γ’ με τον βασιλιά Λουδοβίκο Ζ’ έβαλαν τον θεμέλιο λίθο.

Η κατασκευή ολοκληρώθηκε περίπου στα μισά του 13ου αιώνα, αν και έγιναν αρκετές μετατροπές αργότερα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει