Κοσμοπλημμύρα για τους κοσμοναύτες στον Καράβολα

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΑΓΚΑΡΙΝ

412

 

Τα εγκαίνια του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν στον Καράβολα
Τα εγκαίνια του πάρκου στον Καράβολα εντάσσονται στον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν

Σε μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχε πλήθος Ηρακλειωτών που ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τους Ρώσους κοσμοναύτες με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, εξελίχθηκε η τελετή των εγκαινίων του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν στον Καράβολα, ένα διεθνούς εμβέλειας έργο και σύμβολο για την ειρήνη και τη συνεργασία.

Κοσμοπλημμύρα στον Καράβολα για τους κοσμοναύτες
Πλήθος μικρών και μεγάλων Ηρακλειωτών αλλά και τοπικών φορέων συμμετείχαν στην εκδήλωση που εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή

Παρόντες ήταν επίσης άλλοι τρεις εν ενεργεία Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποιούν  πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, συμμετέχει ο δρ Μιχαήλ Ποτάποφ, μέλος του τότε Σώματος Κοσμοναυτών της Σοβιετικής Ένωσης και ειδικός γιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.

Η κα Κουντουρά πρόσφερε το “δέντρο της ζωής” από το Μουσείο Μπενάκη στους Ρώσους κοσμοναύτες
Η κα Κουντουρά πρόσφερε το “δέντρο της ζωής” από το Μουσείο Μπενάκη στους Ρώσους κοσμοναύτες

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία πρόσφερε το “δέντρο της ζωής” από το Μουσείο Μπενάκη στους Ρώσους κοσμοναύτες, πραγματοποίησε τα εγκαίνια μαζί με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΖ Tour Ελλάδας Δημήτρη Χαριτίδη, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης.

«Τα εγκαίνια του νέου πάρκου στον Καράβολα εντάσσονται στον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο διάστημα στις 12 Απριλίου 1961. Το 2016 είχε τοποθετηθεί η προτομή του στον χώρο του πάρκου, με πρωτοβουλία τότε του Διεθνούς Ιδρύματος Γκαγκάριν, σε συνεργασία με την TEZ Tour Hellas.

Η επίσκεψη των κοσμοναυτών πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του ταξιδιού.

Οι κοσμοναύτες φυτεύουν ελαιόδεντρα, το σύμβολο της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας
Οι κοσμοναύτες φυτεύουν ελαιόδεντρα, το σύμβολο της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας

Την παράδοση που ξεκίνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες, οι οποίοι φυτεύουν πάντοτε ένα δέντρο την παραμονή της εκτόξευσής τους από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, συντονιστής του προγράμματος αποκατάστασης κοσμοναυτών στην Ελλάδα, πρότεινε -και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστήριξαν την ιδέα- αστροναύτες και κοσμοναύτες απ’ όλο τον κόσμο να φυτεύουν στο πάρκο, που θα μεγαλώνει σιγά-σιγά, ελαιόδεντρα, το πλέον αναγνωρισμένο σύμβολο της Ελλάδας, της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας.

Στους θρησκευτικούς δεσμούς που έχουμε με τους Ρώσους αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος τονίζοντας ότι το Ηράκλειο τιμά τους κοσμοναύτες που τιμούν όλο τον κόσμο, την Ελλάδα και την Κρήτη ειδικότερα.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξήρε την ιδέα για τη δημιουργία προτομής και πάρκου Γκαγκάριν στο Ηράκλειο και συμπλήρωσε ότι η προβολή  της Ελλάδος και της Κρήτης στο εξωτερικό εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Εξωτερικών τη στήριξε από την πρώτη στιγμή. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η Ελλάδα είναι η πρώτη και μοναδική χώρα που διαφημίστηκε από το διάστημα. Ο Αντον Καπλανοφ, ένας από τους κοσμοναύτες, έκανε ένα καταπληκτικό βίντεο που έπαιξε παγκόσμια και υμνούσε τη φιλία της Ελλάδας και της Ρωσίας. Έλεγε πόσο ευτυχισμένος είναι που η αποκατάσταση τους γίνεται στα ελληνικά θέρετρα και ειδικά στην Κρήτη.

Ενθουσιασμένα τα παιδιά που γνώρισαν από κοντά τους ανθρώπους του διαστήματος
Ενθουσιασμένα τα παιδιά που γνώρισαν από κοντά τους ανθρώπους του διαστήματος

Οι Ρώσοι είναι εξαιρετικοί τουρίστες, καταπληκτικοί επισκέπτες. Αγαπούν την πατρίδα μας, την προτιμούν. Κάθε χρόνο έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση Ρώσων. Η Κρήτη δε είναι ένα από τα αγαπημένα τους μέρη. Νιώθουν σαν το σπίτι τους εδώ.

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που εν ενεργεία κοσμοναύτες επισκέφθηκαν την Κρήτη για να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα.

Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης τόνισε τη σημασία της ύπαρξης του πάρκου Γιούριν Γκαγκάριν ως πάρκου ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας και ως συμβόλου  συνύπαρξης των λαών, του πολιτισμού, του τουρισμού, δίνοντας συγχαρητήρια στον Δήμο Ηρακλειου και στην Tez Tour για την πρωτοβουλία ονοματοδοσίας και εγκαινίων του πάρκου στο όνομα του πρώτου κοσμοναύτη.

Η Περιφέρεια, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, επικροτεί και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει και προβάλλει την Κρήτη και τη χώρα  μας γενικότερα στο εξωτερικό.

“Ειναι  ένα πάρκο ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας και σύμβολο συνύπαρξης των λαών, του πολιτισμού, του τουρισμού. Το πάρκο Γιούριν Γκαγκάριν το πάρκο των κοσμοναυτών, θα προβάλλει το Ηράκλειο και την Κρήτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό” τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων με τη Ρωσία.

“Είναι μια πρόσθετη ευκαιρία να αναπτυχθεί ο τουρισμός και ο πολιτισμός στην πόλη μας. Νομίζω ότι είναι ένα βήμα μπροστά για την ανάπτυξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία, που ούτως ή άλλως είναι σε πολύ καλό επίπεδο” είπε.

Ο Δημήτρης Χαριτίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEZ Tour Ελλάδας υπογράμμισε: “Ένας από τους πέντε λόγους που οι Ρώσοι επισκέπτονται την Κρήτη είναι η προτομή του Γιούρι Γκαγκάριν.

Τώρα με τα εγκαίνια του πάρκου που έγιναν εδώ, η Κρήτη θα προβληθεί ακόμη περισσότερο και θα προσελκύσει ακόμη πιο πολλούς τουρίστες, όχι μόνο από τη Ρωσία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο”.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων, οι κοσμοναύτες μοίρασαν αυτόγραφα και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με μικρούς και μεγάλους που ενθουσιάστηκαν από το γεγονός ότι μπόρεσαν να δουν από κοντά τους ανθρώπους που κάνουν ταξίδια στο διάστημα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει