Έστειλαν και βίντεο με τη δικογραφία

267

«Σχετικά με την κρίση.. Ποια κρίση;..  Είμαστε η πιο ισχυρή φαρμακευτική εταιρία στην Ελλάδα.. Δεν θα ήταν υπέροχο αν το 2011 μπορούσατε να δείτε ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά που έχει περάσει η Novartis στην Ελλάδα;

..Δεν είμαστε απλώς μία εταιρία, είμαστε η Novartis.. καταφέραμε να εξημερώσουμε τους ανταγωνιστές μας, να εξημερώσουμε το περιβάλλον, να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την κυβέρνηση.. Ηγούμαστε της αγοράς, ηγούμαστε των εξελίξεων».

Το υλικό της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίντεο από συσκέψεις στελεχών της ελεγχόμενης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, πολλά εκ των οποίων απομαγνητοφωνημένα έχουν αποσταλεί στην Βουλή.

Το υλικό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από την ομάδα των Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, ενώ είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η ίδια η εταιρία αξιολογούσε το περιβάλλον αλλά και τον ανώτερο υπάλληλο της, κατηγορούμενο ήδη για ενεργητική δωροδοκία, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Στα επίμαχα βίντεο που αφορούν το έτος 2011, η ομάδα στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, και κυρίως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, συγχαίρουν τον τότε αντιπρόεδρο κ. Φρουζή γιατί ως επικεφαλής του τμήματος Πρόσβασης στην Αγορά (marketAccess) πέτυχε «την προστασία των τιμών των φαρμάκων της Novartisαπό τις τιμές που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά φαρμάκου».

Προκύπτει επίσης η ιδιαίτερη σημασία που είχε για την φαρμακοβιομηχανία συγκεκριμένο σκεύασμα σε μορφή χαπιού για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εν λόγω φάρμακο, ένα από αυτά που κατά τους Εισαγγελείς πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Λοβέρδος, ήταν στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία της εταιρίας, κάτι που και στα εν λόγω βίντεο αναφέρει ο διευθύνων Σύμβουλός της με την χαρακτηριστική φράση «το Gilenyaαποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα».

Στην επίμαχη καταγραφή, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2011, ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής αναφέρεται και σε ένα ακόμα από τα «επίδικα» ακριβά φάρμακα, το Lucentis, που αφορά σοβαρή πάθηση όρασης, λέγοντας ότι επεκτάθηκε η αποζημίωση για τους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ από 2 σε 3 έτη, γεγονός που χαρακτηρίζει «μία πολύ μεγάλη νίκη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει