ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Πιέζουν για την ολοκλήρωση του έργου

982

Στην «κόψη του ξυραφιού» εξελίσσεται το έργο ανάπλασης της Δικαιοσύνης καθώς ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε Ειδική Πρόσκληση στον ανάδοχο του έργου. Η εξέλιξη αυτή κορυφώνει αφόρητα την πίεση στον εργολάβο, καθώς όλος ο χρονικός σχεδιασμός βάσει του οποίου είχε ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει η οραματική αυτή παρέμβαση στην καρδιά της πόλης έχει τιναχθεί στον αέρα.

Με την Ειδική Πρόσκληση που παραδόθηκε στον εργολάβο ουσιαστικά του δόθηκε η προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα να ολοκληρώσει όλες τις εργασίες που εκκρεμούν στον κεντρικό άξονα της Δικαιοσύνης και παράλληλα του δόθηκε εξάμηνη προθεσμία για να ολοκληρώσει τις εργασίες που εκκρεμούν στα υπόλοιπα τμήματα του έργου.

Η Ειδική Πρόσκληση ήταν αποτέλεσμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας που υπάρχει στη Λότζια, καθώς, ενώ βαδίζουμε στη λήξη του συμβατικού χρόνου, η πρόοδος των εργασιών έχει πλήρως ανατραπεί. Ωστόσο, σύμφωνα  με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, «μετά την αποστολή της Ειδικής Πρόσκλησης ο ανάδοχος έδειξε ότι συμμορφώνεται και ανταποκρίνεται στο πλαίσιο που ο Δήμος έχει ορίσει για την εξέλιξη των εργασιών.

Αυτό το οποίο ζητήσαμε εμείς είναι μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες σε Ίδης και Δικαιοσύνης και να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα και μια πλήρη διαμόρφωση της οδού και ταυτόχρονα δώσαμε έξι μήνες παράταση στο έργο, ώστε να μπορεί, αφού κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες, να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα του έργου.

Εννοείται ότι το πρώτο μας μέλημα είναι να κλείσει πλήρως η Δικαιοσύνης, να φυτευτεί, να μπει ο αστικός εξοπλισμός και ο φωτισμός».

Τι εργασίες θα γίνουν το καλοκαίρι

Ένας προβληματισμός που τίθεται στη Λότζια είναι τα επόμενα βήματα του έργου, με δεδομένο πάντα το γεγονός ότι θα πρέπει ο εργολάβος να συνεχίσει στους ρυθμούς που σήμερα κινείται.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για το τι εργασίες θα γίνουν το καλοκαίρι στο πλαίσιο του εργοταξίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή όχληση στους εμπόρους του κέντρου, με δεδομένη και την τουριστική κίνηση του θέρους.

Αυτό είναι μια απόφαση την οποία θα πάρουμε μέσα στον Μάιο και στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να γίνει σχετική συμφωνία με τον ανάδοχο.

Ρελάνς για τον χαμένο χρόνο

Η εικόνα που εμφανίζει το εργοτάξιο δεν αφήνει κανένα ικανοποιημένο, αφού κρίσιμος παραγωγικός χρόνος χάθηκε αφήνοντας πίσω κρίσιμα στάδια υλοποίησης του έργου που σήμερα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό στάλθηκε η Ειδική Πρόσκληση στον ανάδοχο του έργου και είναι ένα κορυφαίο μέσο πίεσης, καθώς το αμέσως επόμενο βήμα οδηγεί στην έκπτωση του αναδόχου, κάτι που μοιραία τίθεται στο τραπέζι εάν αποδειχθεί ότι με τους όρους της σύμβασης που έχει υπογραφεί  δεν μπορεί το έργο να προχωρήσει.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί και αποφασιστεί εδώ και δύο μήνες, θα έπρεπε να έχει τελειώσει όλος ο άξονας της Δικαιοσύνης και να είχε προχωρήσει στο κλείσιμο του “σταυρού” της πόλης, που θεωρητικά θα έπρεπε να ξεκινήσει από τις αρχές του Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το  οποίο σε αυτή τη φάση προβληματίζει τη Λότζια είναι να προχωρήσει σε ευέλικτες κινήσεις ώστε να πάρει τη ρελάνς για τον χαμένο χρόνο που «κάηκε» στις αναμονές υλοποίησης του κεντρικού άξονα του έργου ανάπλασης. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο αποτελεσματικά θα κινηθεί για να ανατάξει το γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας που καταγράφεται σε σχέση με την εξέλιξη των εργασιών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει