Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΑΑΠΛ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”: Ασφαλές το επαγγελματικό ταμείο των ενστόλων

158

Ενημερωτικές συναντήσεις με εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών Πυροσβεστών Λιμενικών (ΤΕΑΑΠΛ) Ιωάννης Τσαγανός για την ενημέρωση των μελών αλλά και των ενστόλων που επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματά του.

Το ταμείο αυτό, όπως έχει ήδη γράψει η «Π», είναι η μετεξέλιξη ενός λογαριασμού αλληλοβοήθειας των μελών της Διεθνούς Ένωσης, μόνο που πλέον μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και άτομα που υπηρετούν στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Αστυνομικών Πυροσβεστών Λιμενικών (ΤΕΑΑΠΛ) Ιωάννης Τσαγανός
Ο κ. Ιωάννης Τσαγανός

Ο κ. Τσαγανός σε συνέντευξή του στην «Π» αναφέρεται στα οφέλη που όπως λέει έχει το Ταμείο για τα μέλη του, απαντά για το εάν υπάρχουν κίνδυνοι να χαθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων και επίσης δίνει απαντήσεις για τα χρήματα που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι μετά την αποστρατεία τους.

Ερώτηση: Σκοπός της επίσκεψής σας σχετίζεται με την ενημέρωση και προώθηση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ποιες περιοχές επισκεφθήκατε;

Απάντηση: Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερώσουμε τους συναδέλφους (αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς) για τα οφέλη που θα έχουν εάν ενταχθούν στο Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης των Σωμάτων Ασφαλείας. Επισκεφθήκαμε τον νομό Λασιθίου, τη Μεσσαρά, τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στο Ηράκλειο και θα συνεχίσουμε με επισκέψεις σε Ρέθυμνο και Χανιά. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Ερώτηση: Για ποιο λόγο κάποιος ένστολος να επιλέξει το ταμείο σας;

Απάντηση: Οι λόγοι είναι πολλοί. Ξεκινώντας από λόγους που έχουν να κάνουν με τη φοροαπαλλαγή των συναδέλφων, ανάλογα με το εισόδημά του. Επίσης, για την αλληλεγγύη που προσφέρει το ταμείο, αλλά επίσης και γιατί είναι ο δεύτερος πυλώνας ασφάλειας, στην επικουρική ασφάλιση, ώστε να λάβει ο συνάδελφος αργότερα ένα εφάπαξ ποσό ή στη σύνταξη του. Ετσι εξασφαλίζεται ο συνάδελφος που συμμετέχει σε περιπτώσεις γήρατος, θανάτου, νοσηλείας κοκ.

Ερώτηση: Πόσα είναι τα μέλη στην Κρήτη που συμμετέχουν μέχρι στιγμής;

Απάντηση: Στην Κρήτη μέχρι στιγμής αριθμούμε 150 μέλη, αλλά το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς. Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να ενισχύσουμε το έργο των τοπικών μας αντιπροσώπων για να μιλήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στους συναδέλφους και να τους λύσουν οποιαδήποτε απορία έχουν και να αυξήσουμε τα μέλη μας. Από την επίσκεψή μας αυτή προέκυψαν κι άλλες εγγραφές, οι συνάδελφοι έχουν πειστεί και συνεχίζουμε».

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εφάπαξ παροχή;

Απάντηση: Οι προϋποθέσεις για την εφάπαξ παροχή του ταμείου είναι όταν τα μέλη γίνουν 50 ετών να έχουν  δέκα έτη ασφάλισης στο ταμείο, στα 55 χρόνια με πέντε έτη ασφάλισης, ανεξαρτηρου ορίου ηλικίας εάν έχεις 20 χρόνια ασφάλισης στο ταμείο. Εάν αποστρατευτεί κάποιο μέλος κοκ.

Ερώτηση: Για τι ποσό μιλάμε αναφορικά με τις εισφορές και πόσα χρήματα μπορεί να πάρει ο ασφαλισμένος;

Απάντηση: Οι εισφορές στο ταμείο είναι προκαθορισμένες. Εξαρτάται βέβαια το τι θέλει ο καθένας να εισφέρει στο ταμείο κάθε μήνα. Η κατώτερη εισφορά ξεκινάει από τα 30 ευρώ και μπορεί να είναι μέχρι 500 ευρώ το μήνα. Ό,τι δώσεις θα πάρεις συν τις προσαυξήσεις από τις επενδύσεις.

Ο κάθε ασφαλισμένος επαναλαμβάνω θα πάρει πίσω τα χρήματα που θα πάρει και τα χρήματα από τις επενδύσεις που θα γίνουν.

Ερώτηση: Ο κίνδυνος να χαθούν αυτά τα κεφάλαια υπάρχει;

Απάντηση:  «Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Πρόκειται για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ως εκ τούτου το κράτος δεν τους υπαγορεύει πού θα επενδύσουν. Ακόμη εποπτεύονται από Εθνική Αναλογιστική Αρχή, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και από Διεύθυνση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ελέγχονται πού και πώς επενδύονται τα χρήματα για να είναι βιώσιμα τα ταμεία και να διασφαλιστούν τα χρήματα των μελών μας».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει