Με Κουντουρά και κοσμοναύτες τα εγκαίνια του Πάρκου Γκαγκάριν στο Ηράκλειο

2.149

Τέσσερις εν ενεργεία κοσμοναύτες, αλλά και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, θα βρίσκονται την Κυριακή 14 Απριλίου στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν, έργο σύμβολο για την ειρήνη και τη συνεργασία.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι από κοινού με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος και είχε την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του πάρκου, και τον πρόεδρο της TEZTOURHellas,  Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση με τον Δήμο.

Τα εγκαίνια του νέου πάρκου στον Καράβολα Ηρακλείου εντάσσονται στον παγκόσμιο εορτασμό των 85 χρόνων από τη γέννηση του θρυλικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο διάστημα στις 12 Απριλίου 1961. Το 2016 είχε τοποθετηθεί η προτομή του στον χώρο του πάρκου, με πρωτοβουλία τότε του Διεθνούς Ιδρύματος Γκαγκάριν σε συνεργασία με την TEZTOURHellas.

Ο κοσμοναυτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν
Απόβαση κοσμοναυτών την ερχόμενη Κυριακή στο Ηράκλειο. Στη φώτο ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν

Με επικεφαλής της ρωσικής αποστολής τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν  (Γραμματικόπουλο), τα εγκαίνια του πάρκου στις 14 Απριλίου θα τιμήσουν με την παρουσία τους άλλοι τρεις εν ενεργεία Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ  Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποίησαν πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της  Ελλάδας.

Επίσης συμμετέχει ο δρ. Μιχαήλ Ποτάποφ, μέλος του τότε Σώματος Κοσμοναυτών της Σ. Ένωσης και ειδικός ιατρός στα προγράμματα αποκατάστασης.

Η επίσκεψη των κοσμοναυτών πραγματοποιείται με την στήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του ταξιδιού.

Το Υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε από την πρώτη στιγμή  το πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2015 και έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μονάδες υγείας και ευεξίαςστην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Αττική.

Υλοποιώντας την παράδοση, που ξεκίνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν και συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες, οι οποίοι φυτεύουν πάντοτε ένα δέντρο την παραμονή της εκτόξευσής τους από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός, συντονιστής του προγράμματος αποκατάστασης κοσμοναυτών στην Ελλάδα, πρότεινε -και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς υποστήριξαν την ιδέα- αστροναύτες και κοσμοναύτες από όλον τον κόσμο να φυτεύουν στο πάρκο, που θα μεγαλώνει σιγά-σιγά, ελαιόδεντρα, το πλέον αναγνωρισμένο σύμβολο της Ελλάδας, της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται στο Ηράκλειο όχι απλώς ένα Πάρκο Γκαγκάριν, αλλά ένα διεθνές αξιοθέατο και μια παράδοση παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς κάθε ελαιόδεντρο θα συνοδεύεται από ειδική αναμνηστική πινακίδα με QRcode και τα στοιχεία του αστροναύτη ή κοσμοναύτη που το φύτεψε.

Ετήσιος εορτασμός

Ήδη εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Αστροναυτών και Κοσμοναυτών πρότειναν να καθιερωθεί ο ετήσιος εορτασμός στην Κρήτη της επετείου της εκτόξευσης Γκαγκάριν, ενώ τουλάχιστον δύο Αμερικανοί και ένας Ιταλός αστροναύτης εξέφρασαν την επιθυμία να συμπεριληφθούν στην επόμενη ομάδα, που σχεδιάζεται να επισκεφθεί το πάρκο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ενισχύοντας τη διεθνή σημασία του νέου πάρκου, εθελοντές, που υποστηρίζουν τη δημιουργία πάρκων και πλατειών Γκαγκάριν σε όλον τον κόσμο, με επικεφαλής τον συντονιστή τους, Γιούριv Σοκολόφ, θα μεταφέρουν ειδικά για την τελετή των εγκαινίων και θα αποθέσουν στο Πάρκο Γκαγκάριν του Ηρακλείου χώμα από τη γενέτειρά του, το ρωσικό χωριό Κλούσινο της περιφέρειας Σμολένσκ.

Με το πέρας της εκδήλωσης των εγκαινίων θα κληρωθούν διαστημικά αναμνηστικά και θα μοιραστούν αυτόγραφα των κοσμοναυτών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει