Αυτόν θα ψηφίσω!

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

243

Τι μαγειρεύουν οι υποψήφιοι

Τον άκουσα να λέει ότι θα μας φτιάξει κλειστό κολυμβητήριο! Ενθουσιάστηκα! Ο άλλος έλεγε ότι θα γίνουν δέκα γήπεδα τένις διαφόρων δαπέδων, τα δε μισά θα είναι σκεπαστά για να γίνονται προπονήσεις ακόμη και με τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, γκολφ, τα πάντα θα φτιάξουν! Θα αξιοποιηθούν και θα αναβαθμιστούν οι περιοχές γύρω από τα Τείχη και τα μνημεία. Θα μείνουν (μόνο) οι αθλητικές δραστηριότητες! Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ…Ωσπου ένας υποψήφιος δεσμεύτηκε: Θα γίνουν και 6-7 γήπεδα σκουός! Εξάλλου μόνο…70 τετραγωνικά μέτρα καταλαμβάνουν! «Εσένα θέλουμε!» άρχιζα να φωνάζω και… ξύπνησα!

Ακόμη δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω γιατί έπαθα αυτό το βέρτιγκο! Είναι το …χλωροκούκι που μου έκατσε βαρύ ή είναι επαγγελματική διαστροφή από τα προγράμματα των υποψηφίων που διαβάζω στον ξύπνιο μου τα οποία βλέπω και στον ύπνο μου; Και τους ίδιους τους βλέπω παντού πια: στα κρασιά, στις κρητικές κουζίνες, στα τρεξίματα…παντού για μια φωτογραφία!

Ανάπτυξη, περιβάλλον, κέντρο πολιτισμού και Μεσογείου, αθλητικές υποδομές, έξυπνες και όμορφες γειτονιές. Πράσσειν άλογα (για όσους θυμούνται τη σωστή φράση…) πρασινάδες και χαρούπια! Και έργα, έργα, έργα! Οι κάθε λογής υποψήφιοι υπόσχονται τα πάντα.  Δεν είναι μόνο οι τωρινοί, για να μην είμαστε άδικοι. Έτσι ασκείται παλαιόθεν η πολιτική στην Ελλάδα.

Χρόνια τώρα. Μπορούν να φτιάξουν και γεφύρια όπου δεν υπάρχουν ποτάμια! Μπορούν να υποσχεθούν τον ουρανό με τα άστρα και το πολύ πολύ να σου πουν μετά ότι απλώς έπρεπε να κοιτάζεις το…δάκτυλο! Ποιο …δάκτυλο απ’ όλα ολίγη σημασία έχει!

Ξέρω. Θα ρωτήσετε: Και ποιον, λοιπόν, να ψηφίσουμε; Εδώ σε θέλω πονηρέ ψηφοφόρε! Η πρώτη απάντηση – αλλά κι αυτή κάπως πολιτικάντικη ακούγεται – πως θα ψηφίσουμε όποιον μας λέει αλήθειες! Αλλά ποιες αλήθειες; Τις δικές του; Τις δικές μας; Τη σκληρή πραγματικότητα ή αυτό που θέλουμε να ακούσουμε;

Ποιος θα βάλει π.χ. χρονοδιάγραμμα για την πόλη τούτη; Ποιος θα πει τόσο πράσινο σε τόσο διάστημα; Ποιος μπορεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα υποδομής (1,2,3…) με αυτά τα λεφτά, από εκείνες τις πηγές και για τόσο χρόνο;

Ποιος υποψήφιος μπορεί να δεσμευθεί για τις αθλητικές υποδομές τούτης της πόλης; Να πει ότι θα φτιάξει ένα κλειστό κολυμβητήριο για να απαλλαγεί το Ηράκλειο από το σημερινό κατ’ ευφημισμόν ΕΑΚΗ, σύγχρονα γήπεδα για τον πολύ κόσμο, ανοιχτά και κλειστά γήπεδα τένις για τους χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται;

Αλλά και να τα πει, τζάμπα είναι. Μήπως πληρώνει και ΦΠΑ; Άλλωστε …τα έχουμε ενσωματώσει στο πολιτικό μας DNA! Ξέρουν καλά οι υποψήφιοί μας ότι «oι υποσχέσεις δεν δεσμεύουν παρά μόνο εκείνους που τις δέχονται!»

Λες και γεννήθηκαν με μια καραμέλα στο στόμα. Ταμένοι γι αυτό: θεωρίες και φληναφήματα. Αοριστολογίες και πομφόλυγες που ενθουσιάζουν το ακροατήριο.

Το μυστικό το είχε πει αιώνες πριν ο Αριστοφάνης: Για να κερδίσεις τις εκλογές μαγείρεψε κάτι νόστιμο που να ευχαριστεί τους ψηφοφόρους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει