ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

362

Πότε βρέθηκε ο τάφος;

Αρκετές ανακρίβειες ακούστηκαν σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την επίσκεψη της Μπέτυς Μπαζιάνα στον τάφο του Ζορμπά, που βρίσκεται στα Σκόπια, με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού.

Ο τάφος του ανθρώπου που ενέπνευσε τον ήρωα του Καζαντζάκη δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα, όπως ειπώθηκε από πολλούς, αλλά το 1997.

Μάλιστα, στο βιβλίο του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη, Γιώργου Στασινάκη, ‘’Καζαντζάκης – Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία’’ αναφέρεται ότι στον τάφο πήγε  για πρώτη φορά ο Μίκης Θεοδωράκης, το 1997, όταν είχε πάει στη γειτονική χώρα για μια συναυλία. Την ύπαρξη του τάφου υπέδειξαν στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη διανοούμενοι των Σκοπίων.

Ο Γιώργης Ζορμπάς, που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Γιώργου Στασινάκη, μετά την αποτυχία της επιχείρησης που έστησαν με τον μεγάλο συγγραφέα, στο ορυχείο της Στούπας και το ταξίδι που έκαναν μαζί στον Καύκασο το 1919, έφυγε για τα Σκόπια με την κόρη του την Κατίνα.

Εκεί την πάντρεψε και η Κατίνα απέκτησε δύο παιδιά.

Η Διεθνής Εταιρεία  Φίλων Ν. Καζαντζάκη  και ο πρόεδρός της πήγαν  για πρώτη φορά στον τάφο του Ζορμπά  το 2004, με την εγγονή του Άννα Γκάιγκερ και τελευταία το 2018 με την δισεγγονή του Εβίτα Κεχαγιά, όπως είχε γράψει και η “Π”.

 

Ο Καραμανλής παρέα με τον Αυγενάκη πήγαν να δουν από κοντά το στολίδι του ΚΤΕΛ

Είδε από κοντά το στολίδι

Πήγε και ο Καραμανλής παρέα με τον Αυγενάκη να δουν από κοντά το στολίδι του ΚΤΕΛ. Και εντυπωσιάστηκε! Όταν, δε, τους είπε λεπτομέρειες ο Μάξιμος Σενετάκης που συμμετείχε ως μηχανικός, έδειξε περισσότερο ενθουσιασμό.

«Το έργο του ΚΤΕΛ έγινε! Σε πείσμα μιας νοοτροπίας που λέει “δεν γίνεται”, ένα στολίδι για την πόλη έγινε! Και είχαμε τη χαρά να το δείξουμε στον υψηλό προσκεκλημένο, τον Κώστα Καραμανλή.

Είμαι υπερήφανος που συμμετείχα ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια! Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Γιατί τα έργα δεν γίνονται με λόγια, αλλά με πολλή δουλειά και πνεύμα συνεργασίας. Το ΚΤΕΛ είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε.

«Κλέφτηκαν στα γεράματα: Μετά τη χηρεία ξύπνησε ο εφηβικός τους έρωτας» ήταν ο τίτλος του πρωταπριλιάτικου δημοσιεύματος της “Π”.

Είναι ένα μοντέλο για το πώς θα πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη στον τόπο μας. Μετά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, η ώρα για έργα έφτασε…» σχολίασε ο Μάξιμος Σενετάκης.

Ε… δεν κλέφτηκαν τελικά!

«Κλέφτηκαν στα γεράματα: Μετά τη χηρεία ξύπνησε ο εφηβικός τους έρωτας» ήταν ο τίτλος του πρωταπριλιάτικου δημοσιεύματος της “Π”.

Αν και το ξεκαθαρίσαμε νωρίς, κάποιοι απλώς έκαναν… κόπι πάστε και το… έβαλαν ως πραγματικό!

Το ρεπορτάζ που έγινε viralπεριέγραφε την ιστορία ενός 78χρονου συνταξιούχου του Δημοσίου και της 72χρονης συγχωριανής του, αλλά ευτυχώς από χθες ξεκίνησαν και το ανασκευάζουν!

 

Άλλαξαν και το όνομα

Ο Σταύρος Αρναουτάκης αποφάσισε να δώσει άλλο όνομα στον συνδυασμό του 

Μάλλον είναι της μόδας να αλλάζουν όνομα οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Μετά τον Γιάννη Κουράκη, που άλλαξε το όνομα της παράταξής του στο αριθμητικό “3.7.5”, ήρθε η σειρά του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη να δώσει άλλο όνομα στον συνδυασμό του, προφανώς για να σηματοδοτεί και την πολυσυλλεκτικότητα αλλά και τη συνεργασία με τη «Ριζοσπαστική Συνεργασία» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο όνομα του συνδυασμού είναι «Κρήτη, η ζωή μας» με σήμα ασφαλώς την Κρήτη και τέσσερα διαφορετικά χρώματα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

 

ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ προς οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τουςΠληρώστε, αλλιώς…

Κατά δεκάδες φθάνουν, σύμφωνα με καταγγελίες, τα ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ προς οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Οι οφειλέτες ενημερώνονται πως, εφόσον δεν αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσα σε διάστημα δύο μηνών, πρώτον θα απενεργοποιηθεί ο μετρητής τους και δεύτερον θα υπάρξει αμετάκλητη καταγγελία της σύμβασης μεταξύ αυτών και του παρόχου

. Όπως είναι αναμενόμενο, η συγκέντρωση τόσο υψηλών ποσών σε τέτοιες εποχές μοιάζει αδύνατη, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω νοικοκυριά είναι τεράστια.

 

 

 

@patris
Μάρκο, υπουργέ μας και καμάρι μας, άξιος για την πρόσληψη.
Η σύζυγος φαντάζομαι θα είναι ενθουσιασμένη.
Theodora

 

Ψηφίζουν και οι 17άρηδες!

Στις 26 Μαΐου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Με δύο εγκυκλίους το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία λόγω της εφαρμογής, για πρώτη φορά, των διατάξεων του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») και τη θέση σε ισχύ του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, κατανέμονται στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Επίσης, για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών. Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

 

 η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

«Δεν με κάλεσαν στο συνέδριο»

Φανερά ενοχλημένη γιατί δεν προσκλήθηκε στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όπου έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου. Η ίδια, μιλώντας στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη

«Μετά τα Μεσάνυχτα» στον Alpha, καταφέρθηκε εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, εκφράζοντας, μάλιστα, την ενόχλησή της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι σαν να μην υπήρξα ποτέ σύζυγός του (σ.σ. Ανδρέα Παπανδρέου).

«Δε με κάλεσαν στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του Ανδρέα». Δεν είχαν το θάρρος να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν: “Είσαι η γυναίκα του και σε καλούμε εκεί”. Δεν δέχτηκα ποτέ πρόσκληση για να πάω στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. για τα 100 χρόνια του Ανδρέα. Εγώ ένα λιθαράκι δεν έβαλα ποτέ σε αυτή την ιστορική διαδρομή, για να με καλέσουν;

Αντίθετα, ένα παλιό στέλεχος προσπάθησε να με πείσει να πάω απρόσκλητη. Εγώ όμως δεν πάω απρόσκλητη και δεν ξέρω αν θα πήγαινα και προσκεκλημένη.

Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι συνεχιστές του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι κάτι άλλο και καλά θα κάνουν να μην πιάνουν τον Ανδρέα στο στόμα τους. Αισθάνομαι ότι μου λέει ο Ανδρέας από ψηλά: “Κόψε τους τη γλώσσα Δήμητρα”» σχολίασε η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου.

 

Υπήρξε και… σχέδιο

…Η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου έκανε λόγο για σχέδιο που έλεγε: «Τσακίστε τη Δήμητρα»! «Εγώ κι ο Ανδρέας κάναμε κοινή δήλωση στο “πόθεν έσχες”. Εγώ φυσικά απλώς έβαζα την υπογραφή μου. Και τι άλλο θα έκανα μπροστά σε έναν ηγέτη. Ανοίγουν την υπόθεση Αγράμπελης και ο Ανδρέας είχε γράψει την αντικειμενική αξία του σπιτιού.

Αρχίζει μια ανάκριση, ένα κυνηγητό δικό μου που είχε στόχο τον Ανδρέα. Επί πεντέμισι ώρες με πήγαν σε έναν ανακριτή, λες και είχα σκοτώσει άνθρωπο, με τρεις περίεργους τύπους της ΣΔΟΕ. Ένας πολύ καλός μου φίλος δικηγόρος μού αποκάλυψε πως η εντολή ήταν από το γραφείο του Χριστοδουλάκη που έλεγε: “Τσακίστε τη Δήμητρα”.

Οι επιλογές των δύο όμορφων γυναικών προκειμένου να στελεχώσουν το πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη

Τα 3 «Ε» του Μάρκου Μπόλαρη

Οργίλη απάντηση στην κριτική που του ασκείται για τις επιλογές των δύο όμορφων γυναικών προκειμένου να στελεχώσουν το πολιτικό του γραφείο επιχείρησε να δώσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα εκκλησιαστικής- θρησκευτικής διπλωματίας, Μάρκος Μπόλαρης.

Εξηγώντας πώς επέλεξε, μεταξύ άλλων, τη Θωμαρίτα Καλδάρα και την πρώην “σταρ Ελλάς” Λένα Χρυσηίδα Παπαρρηγοπούλου ο κ. Μπόλαρης υποστήριξε σε δήλωσή του ότι «τους συνεργάτες μου τους επιλέγω πάντοτε με κριτήριο τα 3 έψιλον».

Ο  Μάρκος Μπόλαρης είπε ότι «το πρώτο είναι η εργατικότητα, το δεύτερο είναι η εξυπνάδα έτσι ώστε με εργατικότητα, εξυπνάδα και επιστημοσύνη να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που έχουν στο γραφείο μας για να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε αυτό που μας έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός».

«Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τι κάνουν σπίτι τους» πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης υποστηρίζοντας ότι και οι δύο εν λόγω υπάλληλοι είναι «έμπειροι υπάλληλοι που έχουν εύσημα από τις υπηρεσίες.

Τα λοιπά είναι θέμα ηθικολόγων που ασχολούνται με σεξισμό» κατήγγειλε στη δήλωσή του ο Μάρκος Μπόλαρης.

Άλλους τέσσερις νέους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε χθες  η ΝΔ

Ακόμη 4 υποψήφιοι!

Άλλους τέσσερις νέους υποψήφιους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε χθες  η ΝΔ, που πλέον έχει συμπληρώσει τις 39 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου και απομένουν πλέον τρεις υποψήφιοι, που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.  Πλέον, την ψήφο των πολιτών ως εκπρόσωπος της μειονότητας του ευρωψηφοδελτίου διεκδικεί η χειρουργός – γυναικολόγος Χιουμεϊρά Αμέτ Ογλού, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης, η δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και η επίσης δικηγόρος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Αφροδίτη Μπλέτα.

 

Δυνάμεις

Μετά την υποψηφιότητα του Νίκου Μπουνάκη  με τη «Δύναμη Πολιτών», η παράταξη του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει δύο ακόμα δυναμικές υποψηφιότητες και μάλιστα γένους θηλυκού. Η μία γυναίκα προέρχεται από τον χώρο του επιχειρείν και είναι στέλεχος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ και η άλλη είναι από τον χώρο της ιατρικής. Γνωστή γιατρός η ίδια, όπως και ο σύζυγός της.

 

Το σεΐρι

Βρε τι γίνεται σε τούτη την πόλη! Όπως θα έλεγε κι ένας γνωστός Ηρακλειώτης παράγοντας φημισμένος για τις ατάκες του: Ωραιότερο πράγμα από το σεΐρι δεν υπάρχει!

 

Η παρουσίαση

Την Τετάρτη 17 Απριλίου αναμένεται να παρουσιάσει το σύνολο του ψηφοδελτίου ο Σταύρος Αρναουτάκη. Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της παράταξης που συνεργάζεται με τη «Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης» θα γίνει στο κέντρο «Αναδρομές» στις Αρχάνες και θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.

 

Η κηδεία του αγαπητού Σπύρου ΑρετάκηΠένθος

Δύο δικά μας παιδιά, η Εύα Αρετάκη και αδερφός της Βασίλης, από το τμήμα της διόρθωσης της «Π» θρηνούν για την απώλεια του πατέρα τους Σπύρου, που “έφυγε” πολύ πρόωρα, σε ηλικία μόλις 57 ετών.

Η κηδεία του αγαπητού Σπύρου Αρετάκη θα γίνει στις 4 το απόγευμα  στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καλό Χωριό Πεδιάδος. Η «Π» εκφράζει στην Εύα, τον Βασίλη και τους άλλους οικείους του εκλιπόντος τα θερμά της συλλυπητήρια και τους εύχεται δύναμη και κουράγιο για ν’ αντιμετωπίσουν την απώλεια.

 

Το θυμήθηκε

Πού το θυμήθηκε η Πελαγία; Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη για τον ΒΟΑΚ, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη συγκαλεί ευρεία σύσκεψη αιρετών εκπροσώπων και εκπροσώπων συλλογικών φορέων του νομού Λασιθίου προκειμένου να γίνει εκτίμηση των εξελίξεων και να διατυπωθεί μία συνολική θέση προς το Υπουργείο και κάθε αρμόδιο.

Πάλι καλά…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει