ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Έχασε τις μεγάλες πόλεις

222

Νικητής στα… χαρτιά, αλλά ηττημένος στις εντυπώσεις, βγήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκιά.

Ο «σουλτάνος» διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα, ωστόσο χάνει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις, καθώς και τα παράλια. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην «παντοκρατορία Ερντογάν» ωστόσο αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την προσπάθειά του να προσελκύσει νέους επενδυτές, όπως επίσης και στο να πείσει τους νέους ψηφοφόρους.

Με βάση τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές, η «Λαϊκή Συμμαχία» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των γκρίζων λύκων του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συγκεντρώνει ποσοστό 51,81% έναντι 37,61% της «Εθνικής Συμμαχίας» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Καλού Κόμματος της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ.

Οι δημοτικές εκλογές βέβαια, βάφτηκαν με αίμα, αφού τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ προκάλεσαν σοβαρούς κλυδωνισμούς στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την ολοκλήρωση τους, το κυβερνών κόμμα μετρά απώλειες σε σημαντικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα της χώρας με τον Μανσούρ Γιαβάς της αντιπολίτευσης να κερδίζει «καθαρά»  την κούρσα με ποσοστό 50,54% έναντι 47,27% του υποψηφίου του Κόμματος Δικαιοσύνης, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων. Το κόμμα τις αντιπολίτευσης του Κιλιντσάρογλου εμφανίζεται ωστόσο ενισχυμένο στα παράλια όπως στη Σμύρνη, τα Άδανα, τη Μερσίνα.

Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

Έχασε και την Κωνσταντινούπολη

Τον κρίσιμο Δήμο της Κωνσταντινούπολης έχασε ο Ερντογάν, μετά από ένα εκλογικό θρίλερ που πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Με την καταμέτρηση των ψήφων, νικητής αναδείχθηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου με ποσοστό 48,79 %, ενώ ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ, βρέθηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 48,51 %.

Το κυβερνών κόμμα παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε πως θα καταθέσει προσφυγές προκειμένου να επανεξεταστεί η εγκυρότητα δεκάδων χιλιάδων ψηφοδελτίων, τα οποία και θεωρεί άκυρα.

Η νίκη Ιμάμογλου, θεωρείται στρατηγική για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως διότι ο νέος δήμαρχος Κωνστνατινούπολης, είναι μόλις 49 ετών, διατηρεί λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και φωτογραφίζεται με την ξανθά σύζυγο του και τα τρία τους παιδιά. Έχει δηλαδή ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από αυτό που επιδιώκει να περάσει την Τουρκία ο Ερντογάν, ο οποίος θα πρέπει τώρα να «συνυπάρχει» στο στρατηγείο του της Κωνσταντινούπολης, με το νέο δήμαρχο που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο τον Ερντογάν, η Κωνσταντινούπολη θεωρείτα πολύ σημαντική, αφού ήδη από το 2017 είχε δηλώσει σε συνεργάτες του, ότι αν δεν ελέγχεται η Κωνσταντινούπολη, «δεν θα πατούν καλά στα πόδια τους».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει