Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού

174

Τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, στον καταξιωμένο θεσμό με διεθνή εμβέλεια Delphi Economic Forum και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή τουριστική στρατηγική.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση για την υλοποίηση του οράματος για τουρισμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη:

Την προώθηση του τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο με στοχευμένα προγράμματα για να παραμένουν όλο τον χρόνο ανοικτές οι επιχειρήσεις και αγορές, σε περιοχές ώριμες τουριστικά να το υποστηρίξουν.

  • Την ανάδειξη των λιγότερο ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών της χώρας, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε μονάδες υψηλών κατηγοριών και σύνθετα τουριστικά καταλύματα για την ενίσχυση των υποδομών και της διαθεσιμότητας.
  • Την προώθηση θεματικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως οι υποδομές υγείας και ευεξίας, τα συνεδριακά κέντρα, τα θεματικά πάρκα.

Την ενίσχυση των υποδομών σε μαρίνες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και στο home-porting για την κρουαζιέρα. Ήδη έχουν εκδοθεί τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα για την έγκριση χωροθέτησης μαρινών μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σε περιοχές υπό ειδικό χωροταξικό καθεστώς προστασίας.

  • Την προσέλκυση επενδύσεων στο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού υγείας και ευεξίας, μετά και την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου που επέλυσε νομοθετικά χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, και οδήγησε στην αναγνώριση με ταχείς ρυθμούς των ιαματικών πηγών της χώρας.
  • Τη δημιουργία για πρώτη φορά ειδικού πλαισίου για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την ενθάρρυνση της διασύνδεσης του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τη γαστρονομία, και τα τοπικά προϊόντα.
  • Την περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο του ελληνικού τουρισμού, αναβαθμίζοντας την τουριστική εκπαίδευση, τη διά βίου μάθηση, τη διαρκή κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.

Η κα Κουντουρά έκανε αναφορά στις πρόσφατες πρωτοβουλίες που έλαβε στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων κλυδωνισμών του BREXIT από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Εξέφρασε μάλιστα την ανάγκη για δημιουργία μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για τον τουρισμό παρουσιάζοντας τους άξονες που οφείλει να κινηθεί αυτή η νέα πανευρωπαϊκή προσπάθεια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει