Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Μάζεψε στο τέλος τις απώλειες…

223

Μικρή πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, με τόσο τις τράπεζες όσο και τα περισσότερα blue chips να δέχονται ισχυρές πιέσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634,64 μονάδες, με το τζίρο να φτάνει τα 52 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη απτή απόδειξη ότι οι εγχώριες τράπεζες χρειάζονται πειστικό σχέδιο εμπροσθοβαρούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων για να επανέλθουν στο ραντάρ των επενδυτών, δίνει η μετοχή της Eurobank, ενισχύοντας την άποψη όσων ζητούν να επισπευσθεί η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων για κρατική εγγυοδοσία και μεταφορά NPEs μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε εταιρείες ειδικού σκοπού.

Από τις 25 Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο απορρόφησης της Grivalia, εταιρικού μετασχηματισμού της Eurobank και ταχύτερης μείωσης των εν Ελλάδι μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, η μετοχή της τράπεζας πρωταγωνιστεί στο ταμπλό έναντι των υπόλοιπων τραπεζικών τίτλων. Ειδικότερα, ο τίτλος της Eurobank καταγράφει άνοδο κατά 14%, την ώρα που οι υπόλοιπες μετοχές των συστημικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες από 8% ως 40%.

«Οι οικονομικές αγορές δείχνουν και πάλι λίγη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της Ελλάδας. Βρέθηκαν αρκετοί επενδυτές που ήθελαν το ομόλογο που εξέδωσε το κράτος με τα τόσα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στην κανονικότητα. Η Ελλάδα εξαρτάται ακόμα από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM» τονίζει η Süddeutsche Zeitung, γερμανική εφημερίδα.

Με νευρικότητα κινήθηκαν οι κύριες αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, μετά και από την τελευταία συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).  Στο προσκήνιο βρίσκεται πάντα και το θέμα του Brexit. Πτώση και για τους αμερικανικούς δείκτες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει