Έφυγε με θετικές… αναμνήσεις αυτή τη φορά η Μέρκελ

156

Αφήνοντας πίσω μια πολύ θετική ανάμνηση, εντελώς αντίθετη από τις εποχές των συγκρούσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, αναχώρησε λίγο μετά το απόγευμα χθες από την Αθήνα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της στην Αθήνα, η καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και αρνήθηκε την ομπρέλα που της πρόσφεραν παρά τη βροχή. Στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος της έθεσε για μία ακόμα φορά το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα ότι «πάγια θέση της Ελλάδας όπως σας είναι γνωστό για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες και δύναται να επιλυθούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκο δικαστικό φόρουμ με βάση των ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό».

Ο Πρόεδρος εξήρε παράλληλα τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των Μνημονίων, ενώ αναφέρθηκε και στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η Άνγελα Μέρκελ από την πλευρά της διατύπωσε την ικανοποίηση της, που η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα, υποστηρίζοντας  ότι «συμμερίζομαι την ελληνική θέση για το θέμα των προσφύγων ότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας.

 Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε επίσης τη Γερμανική Σχολή στο Μαρούσι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Γερμανία είχε τονίσει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης».  Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε, τέλος, λόγο για «τις θαραλλέες προσπάθειες από πλευρά της Ελλάδας για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας». Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέφθηκε επίσης τη Γερμανική Σχολή στο Μαρούσι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στην Ελλάδα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε στη Γερμανίδα καγκελάριο τους λόγους για τους οποίους δεν θα ψηφίσουν η παράταξή του και ο ίδιος τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια» τόνισε με σαφήνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η καγκελάριος Μέρκελ

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «με την καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας».

Αψήφησε τη βροχή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η Άνγκελα Μέρκελ.
Αψήφησε τη βροχή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΝΔ, πέρα από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας -όπως είπε- «κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων». Παράλληλα, συζητήθηκε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεις.

Με μαθητές της Γερμανικής Σχολής συνομίλησε η Άνγκελα Μέρκελ.
Με μαθητές της Γερμανικής Σχολής συνομίλησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ δείπνησε επίσης με επιχειρηματίες κι αναχώρησε από την Αθήνα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει